BIH

NEVJEROVATNO Bogati Kuvajćani, uz Memićev blagoslov, nelegalno dižu višespratni hotel!

Uprkos zabrani Ministarstva prostornog uređenja KS

E. Trako

15.8.2015

Ministarstvo prostornog uređenja Kantona Sarajevo poništilo je rješenje načelnika općine Ilidža Senaida Memića (SDA) kojim je odobrena urbanistička saglasnost kuvajtskom investitoru “Malak Groupu” za izgradnju sportskog centra pored starog bazena na Ilidži, na Hrasničkoj cesti, čiji broj spratova narušava Regulacioni plan i izgled Ilidže!

Poništeno rješenje

Uprkos tome, arapski investitori, uz punu podršku općinskog načelnika, nastavljaju bespravnu gradnju objekta, čija visina znatno nadilazi visinu svih ostalih objekata u okruženju i već sada je evidentno da priča o gradnji sportskog centra nema nikakvog smisla, jer i laik vidi da će tu biti hotel s nekoliko stotina soba.

Također je evidentno da za pojedine bogate investitore zakoni BiH ne važe, jer graditi u blizini popularnog sarajevskog izletišta i narušiti nekoliko decenija star urbanistički sklad općine Ilidža može samo neko u simbiozi s lokalnim vlastima i debelim novčanikom.

Čedomir Lukić (SDA), kantonalni ministar prostornog uređenja, potvrdio je za naš list da je Ministarstvo uvažilo žalbu Univerziteta SSST, koji se nalazi u neposrednoj blizini novog betonskog zdanja.

- Žalba koja je uložena na to rješenje imala je osnova. Mi smo poništili rješenje i vratili nazad. Što se tiče same gradnje, to je nadležnost općinske građevinske inspekcije - kratko je prokomentirao ministar Lukić.

Kako saznajemo, iz građevinske inspekcije niko ne smije poduzeti nikakav korak bez Memićevog znanja i odobrenja. Da biste se uvjerili u tačnost ovih navoda, dovoljno je otići na gradilište novog hotela, čiji je nastavak gradnje zabranjen, ali građevinske mašine su i dalje tu i radovi se nesmetano odvijaju.

Senad Pećanin, pravni zastupnik Univerziteta SSST, koji je i uložio žalbu Ministarstvu prostornog uređenja, kaže da se načelnik Memić ponaša kao najbahatiji siledžija!

- Za njega ne važe ni zakoni ni odluke nadležnih organa poput Kantonalnog ministarstva, koje dva puta poništava njegove nezakonite odluke o dozvoli za gradnju kuvajtskim investitorima koji prave još jedan hotel na Ilidži, u zaštićenoj zoni. On je svjestan da najgrublje krši zakone! To ima svoju cijenu koju kuvajtski investitor spremno plaća. Regulacioni plan važi za sve, ali tamo gdje je određena gradnja od maksimalno četiri sprata, moguće je izgraditi i osam ako načelnik Memić to odobri - istakao je Pećanin.

Sve su u pravu

S druge strane, načelnik Memić ironično je izjavio da su i SSST i Ministarstvo prostornog uređenja “za sve što kažu u pravu”!

- Eto, oni znaju šta je po zakonu! Neka dođu i neka oni rade moj posao. Ovi iz SSST-a prvo neka plate dugove Općini, pa neka se onda nešto bune. Što se tiče Ministarstva, oni nikad nisu radili za Ilidžu. Nemam više šta da kažem - rekao je Memić.

Ilidža postaje urbanistička džungla

Stanovnici Ilidže i mnogobrojni posjetioci starog bazena na Ilidži čude se da se neko usudio tako grubo narušiti višedecenijski urbanističko-arhitektonski sklad Ilidže.

- Ovdje je svima jasno da će se graditi hotel mimo svih planova. Ovo je sramota - komentar je jednog od kupača na bazenu koji nas je zamolio da ne otkrivamo njegov identitet.

Inače, Ilidža, nekada općina koju je odlikovao i urbanističko-arhitektonski sklad, sada postaje urbanistička džungla. Starosjedioci ove općine ogorčeni su na odluke da na zelenim površinama, parkovima, obalama rijeka niču betonska rugla.

Samo jedan od očitih primjera bahate gradnje i kršenja Regulacionog plana Ilidže jeste objekt iza stare zgrade Općine Ilidža. Tu je stambeno-poslovni kompleks “Panamera”, koji je, sudeći prema dokumentima koji su u posjedu „Dnevnog avaza“, zauzeo daleko veću površinu nego što je planom dozvoljeno. Investitor je kompanija “Panamera”, registrirana u BiH, a prvobitna dozvola za gradnju ovog objekta bila je da se sagrade četiri sprata te da ne prelaze visinu stare zgrade Općine. I na tabli ispred gradilišta prikazan je izgled objekta, na kojoj je vidljivo da se radi o četiri sprata, ali već je urađeno šest spratova, a i dalje se gradi!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.