BIH

Posljedice suše u RS-u najizraženije u proizvodnji kukuruza, soje, povrća i u stočarskoj proizvodnji

Visoke temperature vazduha i manjak padavina uzrokovale nedostatak vlage u zemljišt

Fena

14.8.2015

Vremenske prilike i dalje nepovoljno utiču na agrarni sektor Republike Srpske u cjelini, a visoke temperature vazduha i manjak padavina uzrokovale su nedostatak vlage u zemljištu, poremećaje u gajenju biljaka, kao i intenzivniji napad bolesti i štetočina, ocjena je entitetskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

- Direktne posljedice suše najizraženije su u proizvodnji kukuruza, soje, povrća na otvorenom, te u stočarskoj proizvodnji, dok se indirektne posljedice odražavaju na smanjen kvalitet proizvoda, a posebno je doveden u pitanje kvalitet stočne hrane - saopćeno je iz Ministarstva.

S tim u vezi, savjetodavne službe prate stanje na terenu i obezbjeđuju stručnu podršku poljoprivrednicima.

- Sačinjen je plan monitoringa mikotoksina i uzeto 100 uzoraka stočne hrane - silaže kukuruza, u svim regijama RS-a, koji će se ispitati na prisustvo aflatoksina - navedeno je u saopćenju.

Izrađena su i podijeljena i stručna uputstva proizvođačima o mjerama borbe protiv suše i rizika od pojave aflatoksina, kao i o postupcima preventivnog djelovanja, a izdata su i uputstva o hemijskom tretiranju usjeva, tamo gdje to neophodno.

Iz Ministarstva je naglašeno da se vrši kontinuirana provjera zdravstvene ispravnosti vode za piće i hrane, te preduzimaju adekvatne mjere zdravstvene zaštite stanovništva.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.