BIH

SUD BIH Optuženi u predmetu Nikola Zovko i drugi negirali krivicu za ratne zločine u Čapljini

Danas održano ročište za izjašnjenje o krivnji

Fena

20.8.2015

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, optuženi Nikola Zovko, Petar Krndelj, Krešo Rajič i Ivica Čutura negirali su krivicu, saopćeno je danas iz Suda BiH u Sarajevu.

Taj sud je 16. jula potvrdio optužnicu koja Nikolu Zovku tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva kao i Petra Krndelja, Krešu Rajiča i Ivicu Čuturu. 

U optužnici je navedeno da su Nikola Zovko, u svojstvu komandira Policijske stanice u Čapljini, Policijska uprava Mostar, Odjel unutrašnjih poslova Mostar, Petar Krndelj u svojstvu pomoćnika komandira Policijske stanice za uniformiranu policiju u Policijskoj stanici Čapljina, Policijska uprava Mostar, Odjel unutrašnjih poslova Mostar, Krešo Rajič, u svojstvu komandira voda Vojne policije i Ivica Čutura, u svojstvu operativnog radnika za pozorno-patrolnu djelatnost-vođa sektora u Policijskoj stanici Čapljina, Policijska uprava Mostar, Odjel unutrašnjih poslova Mostar, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća obrane, od 19.07.1993. godine ili približno toga dana do 28.07.1993. godine ili približno toga dana, na području općine Čapljina, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, počinili ubijanje, nečovječno postupanje, mučenje (namjerno nanošenje snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje), nanošenje velikih patnji ili povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja i protivzakonito zatvaranje civila bošnjačke nacionalnosti.
 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.