BIH

Mujkić: Kolonijalne sile Francuska i Engleska imaju dug prema migrantima, red je da ga otplate

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu

Fena

24.8.2015

Većina migranata želi da ide u razvijene zemlje zapadne Evrope, tako da nije  očekivati da će neki značajniji val zahvatiti Bosnu i Hercegovinu, kazao je Asim Mujkić, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, povodom izbjegličke krize koja je u posljednjih sedam mjeseci zahvatila Evropu i zemlje Balkana.

Izbjeglice iz Sirije, Afganistana, Eritreje, bježeći od rata i sukoba, traže utočište u zemljama Evropske unije.

Profesor Mujkić je rekao, budući da smo i sami bili žrtve progonstva tokom rata u BiH  od 1992. do 1995. godine, „s te strane dužni smo da se, ukoliko se pokaže potreba, odazovemo pozivu da pomognemo tim ljudima“.

Dodao je da su građani BiH prošle godine u vrijeme poplava dokazali da su u stanju podijeliti ono što imaju s ljudima u nevolji te da nipošto ne smijemo zatvarati vrata i oglušiti se na patnju migranata.

Mujkić je postupak Mađarske i Makedonije prema migrantima ocijenio kao "jako neevropski".

- Kada gledamo širu sliku, izbjeglička kriza će najmanje pogoditi one zemlje koje imaju historijskog udjela. Prije svega mislim na kolonijalne sile Francusku i Englesku koje su tamo povlačile granice i imaju upliva u nizu događaja koji je i doveo do eskalacije ovog zla - pojasnio je Mujkić.

mujkic

Mujkić: Pomoć nevoljnicima

Mišljenja je da je Evropa dužna da pomogne nevoljnicima, migrantima, kao cjelina, te na taj način počne da otplaćuje taj veliki dug koji kao kolonijalna sila ima prema narodima Afrike, Bliskog istoka.

- Dakle, Evropa ima historijski dug prema Africi i Bliskom istoku i ovo je jedan od načina da se on počne otplaćivati - istakao je Mujkić.

Prema izvještaju UNHCR-a, migranti iz ratom zahvaćenih područja, Sirije, Afganistana, Eritreje, traže utočište u Evropi, a velika većina od 137.000 ljudi koji su preko Sredozemnog mora ušli u Evropu u prvih šest mjeseci 2015. godine bježala je od rata, sukoba ili progona, zbog čega je ova mediteranska kriza prvenstveno izbjeglička kriza.

U prvoj polovini 2015. preko Mediterana prešlo je 83 posto više izbjeglica i migranata - njih 137.000, a iz UNHCR-a su upozorili da će se prelasci bitno povećavati u drugoj polovini godine, a posebno tokom ljetnih mjeseci, tako da se očekuje da će ovaj broj i dalje rasti.

Bježeći od rata više od 2.000 izbjeglica iz Sirije, Afganistana, Eritreje i drugih zemalja je smrtno stradalo, utopilo se ili nestalo u vodama Mediterana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.