BIH

Radovi obustavljeni, selo i dalje odsječeno, a povratnici strahuju za sigurnost

Nakon što je Federalno ministarstvo odobrilo sredstva za sanaciju klizišta u Stenjaku kod Teslića

M. Čabrić

28.8.2015

Nakon prošlogodišnjih poplava u povratničkom naselju Stenjak kod Teslića pokrenuto je veliko klizište koje je, uz sedam kuća, potpuno prekinulo i glavni put kroz selo. Od svijeta je odsječeno oko stotinu kuća.

Nakon višemjesečnih napora, Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice je preuzelo obavezu da sanira klizište. Radovi su počeli prije pola godine, a onda,  zbog nedostatka novca,  zaustavljeni. Povratnici, svakodnevno strahujući za živote i oštećene objekte,  uzaludno pokušavaju animirati nadležne da se radovi nastave. Već dvadesetak dana na gradilištu nema mašina ni radnika.  

stenjak-kliziste

Lokalno stanovništvo odsječeno skroz

- Odsječeni smo skroz. Ne možemo doći putem do kuća. Imam dijete s posebnim potrebama. Što je najgore ne smijemo pustiti da dijete izađe, da spadne negdje da propadne u provaliju - kaže  Hedija Kunić, povrantica u Stenjak.

- Katastrofa. Zima ide, treba ogrjev nabaviti, djeca će uskoro u školu, a puta nema. Nemaš  se kome obratiti - kaže nam Mujo Fajić.

Povratnici ne znaju zašto su radovi naprasno obustavljeni.

alija-golub

Golub: Nemoćni smo da poduzmemo bilo šta

- Mi smo nemoćni da poduzmemo bilo šta. Ja sam išao po Opštini, tražio. Opština kaže mi nemamo s tim ništa, Federalno ministarstvo tražite. Kako sad? Koga da nađem u Federalnom ministarstvu? – jada se Alija Golub, predstavnik mještana Stenjaka.

U Općini ističu kako je projekt vrijedan 70.000 maraka zaustavljen jer Federalno ministarstvo izvođaču radova nije platilo do sada izvedene radove.

mehmed-dubravac

Dubravac: Radovi prekinuti zbog nedostatka finansijskih sredstava

- Ne radi to izvođač radova koji je prošao na tenderu, nego su oni izabrali podizvođača koji je počeo radove i prekinuo ih vjerovatno zbog nedostatka finansijskih sredstava – kaže  Mehmed Dubravac, potpredsjednik SO Teslić.

- Mislim da bi bilo dobro da taj projekat bude završen, da ti koji su već dali dio sredstava, da to dovedu do kraja – dodaje Dule Borić, iz Odsjek za CZ u Tesliću.

dule-boric-2

Borić: Ovaj projket što prije završiti

Na naš pismeni upit o statusu ovog projekta, do zaključenja teksta iz nadležnog ministarstva nismo dobili odgovor. Iz Općine, ističu,  ne mogu pomoći dok ne budu okončani radovi predviđeni projektom sanacije. Do tada ovi nesretni ljudi do grada dolaze preko livada strahujući svakodnevno za svoju i sigurnost već oštećenih objekata.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.