BIH

Međureligijsko vijeće osudilo napad na crkvu Sv. Luke Evanđeliste u Sarajevu

Pozdravilo brzu i efikasnu akciju policije

Fena

3.9.2015

Međureligijsko vijeće (MRV) najoštrije je osudilo napad na crkvu Sv. Luke Evanđeliste u općini Novi Grad Sarajevo koji se desio 1. septembra kada je grupa nepoznatih osoba u ranim jutarnjim satima razbila prozore na crkvi. 


MRV je pozdravio brzu i jasnu osudu napada koju je uputilo sarajevsko muftijstvo i cijelokupna javnost, kao i druge vjerske zajednice u BiH. 

Također, MRV je pozdravilo brzu i efikasnu akciju policije koja je uhapsila jednu od pet osoba koje su izvršile napad organa, a nadaju se da će i ostali počinitelji biti uhapšeni i procesuirani. 

Ističu da samo brzom identifikacijom počinilaca i strogim kažnjavanjem može biti spriječeno ponavljanje takvih kriminalnih radnji. 

MRV preporučuje da na vjerske objekte koji su više puta bili meta napada bude postavljen video nadzor koji se pokazao kao dobro rješenje. 

- Vjerski objekti se smatraju simbolima određene crkve ili vjerske zajednice i svaki napad na vjerski objekt može se doživjeti kao napad na cijelu zajednicu. Ovo pitanje je pogotovo osjetljivo kada je napadnuta zajednica manjina u određenom području. S tim u vezi pozivamo sve nadležne institucije da ovim predmetima prilaze hitno i s posebnom pažnjom - saopćeno je iz MRV-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.