BIH

Corrias: Odata počast italijanskim avijatičarima

Dvadeset tri godine nakon pogibije

Fena

3.9.2015

Dvadeset tri godine nakon pogibije, nije zaboravljena žrtva koju su dali četvorica italijanskih avijatičara oborenih dok su prevozili deke i hranu u opkoljeno Sarajevo. Danas, na godišnjicu njihove smrti, odajemo im počast, s ponosom i zahvalnošću. 

Rekao je to ambasado Italije u BiH Ruggero Corrias u sklopu ceremonije u čast četvorice italijanskih avijatičara, poginulih u ratu u BiH: potpukovnik Marco Betti, poručnik Marco Rigliaco, zastavnik Giuseppe Buttaglieri i zastavnik Giuliano Velardi. 

Ambasador Corrias i italijanski predstavnici EUFOR-a prisustvovali su postavljanju nove spomen ploče na spomeniku podignutom na Brdu Zec, mjestu na kojem je prije dvadeset tri godine, 3. sptembra 1992., oboren “Lyra 34”, avion zrakoplovstva italije s oznakama UNHCR-a, koji je bio angažiran u operacijama humanitarne pomoći za građane Sarajeva. 

Predsjednica Zastupničkog doma italijanskog Parlamenta Laura Boldrini, u toku svoje službene posjete Bosni i Hercegovini, 10. jula ove godine, skupa s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš, odala je počast četvorici poginulih Italijana položivši vijenac na spomenik podignut na mjestu pogibije, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.