BIH

IZETBEGOVIĆ: Moramo stabilizirati većinu, za SDA u obzir dolazi i SBB

Završen sastanak HDZBiH-SDA u Mostaru

A. Du.

12.9.2015

15:25 Završen je sastanak delegacija SDA - HDZ BiH, a novinarima su se na zajedničkoj press konferenciji obratili lideri ove dvije stranke Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Kada je riječ o potencijalnim novim koalicionim partnerima na nivou Federacije, Izetbegović je rekao da se o tome danas nije konkretno razgovaralo, ali će se, najavio je, razgovori nastaviti.

- Što se tiče FBiH tu konačno moramo stabilizirati parlamentarnu većinu. Svi sastanci koje smo gospodin Čović i ja imali s raznim potencijalnim partnerima su bili u međusobnom dogovoru. Ničega nije bilo, a da prije toga se nas dvojica nismo konsultirali i dogovorili. Prostor je otvoren za sve one koji žele dobro Federaciji i BiH, koji žele stabilizirati prilike u zemlji, pokrenuti reformske procese, ubrzati euroatlantski put BiH, kazao je Izetbegović.

Na pitanje novinara je li SBB partner koji treba popuniti parlamentarnu većinu u FBiH, Izetbegović je rekao "to je pitanje za SBB".

- Mi smo rekli da imamo jedan okvir unutar kojeg, po meni, dolazi u obzir i SBB. Rekli smo da želimo stabilizirati prilike, da želimo prestati s konfliktima, s negativnom retorikom, da želimo napraviti konsenzus kada je u pitanju evropski put i sve ostalo. To je sada pitanje dogovora i pregovora, eventualno s ljudima iz SBB-a . Mislim da je politička agenda SBB-a i SDA jako bliska. To su stvari personalnih odnosa, nekih rivaliteta, koji su nažalost prerasli u animozitete. Ali to nisu nerješive stvari. Mi smo svi ovdje da radimo za državu, ovo nisu naši privatni poslovi. Mislim da valja naći snage da se stavovi približavaju, kazao je Izetbegović.

On je dalje, odgovarajući na novinarska pitanja rekao da ranije u svojim izjavama nije precizirao od koga treba da se očekuje poziv za razgovore.

- Razgovori s SBB-om su krenuli u Mostaru. Gospodin Čović je s najboljom namjerom i u dogovoru sa mnom razgovarao s gospodinom Fahrudinom Radončićem i ja sam kazao da je SDA spremna odazvati se jednom procesu, kako bismo približavali stavove i pravili eventualno stabilnu koaliciju. Očigledno, otopljavaju stvari s obje strane i mislim da ima spremnosti za razgovore i dogovor jer politika viđenja obje stranke kada je u pitanju BiH, Bošnjaci, Federacija je bliska i treba riješavati neke personalne udaljenosti, kazao je on.

- SDA misli da i HDZ 1990 treba biti u koaliciji, ali je čini se HDZ BiH protiv toga, dodao je Izetbegović.

Čović je rekao da je njegov stav o potrebnom ulasku SBB-a u vlast poznat.

- Trebaju nam partneri s kojima možemo dalje pokrenuti BiH. Ja sam duboko uvjeren da SBB ima taj kapacitet. Međutim da bi se to desilo prije svega moramo usuglasiti stajališta. Partneri HDZ-SDA uz sebe moraju vezati one s kojima dugoročno možemo napraviti ove preinake. Uvjeren sam da će vrlo brzo doći do tih razgovora kao što su do sada vođeni s nekim drugim manjim strankama i da ćemo, nadam se, u naredna dva mjeseca stabilizirati parlamentarnu većinu u FBiH, kazao je Čović.

13.10 Sastanak je još toku. Saznajemo da su razgovori o državnom nivou završeni te da se razgovara o federalnom nivou nakon čega će uslijediti rasprava o partnerstvu između ove dvije stranke. 

11:46 U Mostaru je počeo sastanak delegacija HDZ-a BiH i SDA na kojem će najviši zvaničnici ove dvije stranke otvoriti sva ključna pitanja koja se tiču odnosa ove dvije stranke, ali i mogućeg koaliranja s drugim strankama. Sastanak se održava u Domu HDZ-a BiH.

Susreti dvije delegacije podijeljeni su na tri dijela: prvi se odnosi na sastanak o funkcioniranju vlasti na državnom nivou, drugi o situaciju na nivou FBiH, a treći je sastanak kolegija ove dvije stranke.

Delegaciju SDA u kojoj se nalaze dužnosnici ove stranke Denis Zvizdić, Safet Softić, Halid Genjac, Šefik Džaferović, Fadil Novalić te Melika Mahmutbegović predvodi predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

On je u kratkoj izjavi za novinare pred početak sastanka rekao da će se razgovarati o boljem funkciranju vlasti na državnom nivou, ubrzanju svih procesa koji vode ka stabilizaciji, te o kompletiranju vlasti na federalnom nivou i još o nekim strateškim pitanjima. Potvrdio je da će se razgovarati i o budućim partnerima.

-Široka je paleta mogućnosti. Ne bih mogao biti precizan. Što se mene tiče dobrodošao je svako ko je spreman stabilizirati prilike u zemlji, te snažno podržati reformske procese i  euroatlantske aspiracije – kazao je on.

Delegaciju HDZ-a koju predvodi predsjednik Dragan Čović čine još Vjekoslav Bevanda, Borjana Krišto, Jelka Milićević, Marinko Čavara, te Lidija Bradara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.