BIH

Grabar-Kitarović danas u Jajcu: Bila je to pobjeda postojanosti Hrvata i suverenosti BiH

Predsjednica Republike Hrvatske čestitala godišnjicu

Fena

13.9.2015

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović čestitala je danas 20. godišnjicu oslobođenja Jajca, naglašavajući kako je pobjeda, ostvarena u vojno operaciji 'Maestral', imala veliki značaj za postojanje hrvatskog naroda te suverenu BiH.

Govoreći o združenoj vojnoj operaciji HVO-a, HV-a i Armije RBiH, hrvatska predsjednica je kazala da su svi koji su u njoj sudjelovali dali nemjerljiv doprinos postojanosti hrvatskog naroda i samostalnost BiH.

- Žalimo za svakom nevinom žrtvom, bez obzira na njenu na nacionalnost - kazala je Grabar- Kitarović, ističući da ne treba zaboraviti na činjenicu da se zbog "velikosrpske politike Slobodana Miloševića, u BiH i Hrvatskoj vodio krvavi rat", koji je eskalirao u Srebrenici gdje je počinjen najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata.

Hrvatska predsjednica je poručila kako je vrijeme rata prošlost i da je nužno izvući pouke i osigurati napredak BiH, u čemu će joj pomoći i Hrvatska, kao dobar susjed i prijatelj.

- I dalje ću se lično brinuti za hrvatski narod koji mora biti ravnopravan u BiH, jer je to njegova matična država...BiH treba biti zemlja u koju će se ljudi vraćati, a ne iz nje odlaziti, a to se može samo stvaranjem povoljnijih uvjeta za život - kazala je Grabar- Kitarović, naglašavajući da su vlasti na svim novima u BiH odgovorne da to omoguće svojim građanima.

Predsjednica Republike Hrvatske poručila je da je BiH, sa svojom raznolikošću, bogatstvo Europe te je obećala da će nastaviti zagovarati njenu intergaciju u Europsku uniju (EU) i NATO.

Obilježavanju 20. godišnjice oslobođenja Jajca prisustvuju, među ostalima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara te predstavnici udruženja proisteklih iz Domovinskog rata i ratni zapovjednici vojne operacije "Maestral".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.