BIH

PARLAMENT BIH Burna rasprava o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije

Raspravljano o dugogodišnjem problemu smještaja

S. D.

14.9.2015

Komisija za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Parlamenta BiH zaključila je na današnjoj sjednici da od Vijeća ministara BiH zatraži da van snage stavi odluku o dodjeli prostora u Istočnom Sarajevu APIK-u, te da konačno riješi problem njenog smještaja.

Od Vijeća ministara BiH Komisija je zatražila i da pokrene pitanje odgovornosti zbog propusta napravljenih pri nabavci prostora za APIK. Također, zaključeno je da se uputi prijedlog da oba doma Parlamentarne skupštine BiH na svojim sjednicama razmotre informaciju u vezi problema smještaja APIK-a, čime se onemogućava rad te agencije.

Inače, ovim zaključcima prethodila je burna rasprava članova Komisije, koju čine poslanici i delegati oba doma PSBiH, te predstavnici iz akademske zajednice, sa direktorom Službe zajedničkih poslova Draganom Brkovićem.

Kako je ocijenila Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća ove komisije, Služba za zajedničke poslove glavni je krivac što se APIK suočava s ovim problemom, jer ne poštuje odluke Vijeća ministara BiH, koje je naložilo da se odluka o prostoru dodijeljenom APIK-u preispita, odnosno stavi van snage.

Kako je obrazložio Sead Lisac, direktor APIK-a, ova agencija godinama vodi prepisku sa Vijećem ministara BiH i Službom za zajedničke poslove o tome kako rade u neadekvatnim uslovima, te da im dodijeljeni prostor ne odgovara kvadraturom, jer je umjesto za 33 uposlenika, koliko broji Agencija, namijenjen za njih čak 10 manje.

Također, Lisac je ukazao na to da za APIK namijenjeni prostor ne ispunjava kriterije koji podrazumijevaju reguliranu upotrebnu dozvolu i niz drugih uslova.

Halid Genjac, član Komisije, kazao je da odnos nadležnih institucija prema ovoj agenciji predstavlja paradigmu ponašanja prema brojnim drugim agencijama. Prema njegovim riječima, ako je ovakav, najblaže rečeno, nemaran odnos prema agenciji koja je zadužena za borbu protiv korupcije, onda se postavlja pitanje kakav je tek odnos prema ostalim agencijama.

Genjac je naveo da je očigledno riječ o tome da, kada se državni novac koristi za kupovinu prostora, onda se očigledno gleda da se udovolji prodavcu, a ne kupcu, te da ovakvo ponašanje ne može proći bez nečije odgovornosti.

S druge strane, Dragan Brković svu odgovornost pokušao je svaliti na APIK, tvrdeći da u toj komisiji ne poštuju odluke Vijeća ministara BiH.

- Oni se trebaju useliti u prostor koji im je dodijeljen, pa neka uđu tri čovjeka, ali neka uđu, pa ćemo ostalo rješavati kasnije - kazao je Brković.

Ovakva njegova konstatacija izazvala je burne reakcije Pandurević, Genjca i Darka Babalja, također člana Komisije, koji su potom i insistirali na donošenju prvospomenutih zaključaka, kojima, kako su kazali, ovaj problem jedino moze biti i riješen.

U izjavi novinarima nakon sjednice, Pandurević je rekla da, ukoliko se ovaj problem ubrzo ne riješi, BiH zbog njega čak prijeti i ukidanje bezviznog režima, jer je, kako je podsjetila, za ukidanje viza jedan od uslova za BiH bilo osnivanje APIK-a.

Ukoliko se bh. institucije konačno ne suoče i ne riješe ovaj problem, Pandurević je najavila da će uputiti žalbu Evropskoj komisiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.