BIH

Delegacija HDZ-a na obilježavanju obljetnice zločina nad Hrvatima u Uzdolu

Položeni vijenci i zapaljene svijeće

Fena

14.9.2015

Izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a predvođeno zamjenicom predsjednika HDZ BiH i predsjedateljicom Zastupničkog doma Parlamentarne skupština BiH Borjanom Krišto položilo je danas vijence i zapalilo svijeće na Uzdolu, kod Prozora - Rame, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Izaslanstvo je također odalo počast u Memorijalnom centru za 29 hrvatskih civila i 12 vojnika HVO-a koje mučki pobili pripadnici Prozorskog bataljuna iz sastava Armije BiH 14. rujna 1993. godine.

- I nakon 22. godine od strašnog zločina u Uzdolu, još nitko nije odgovarao za počinjeno zlodjelo. Pripadnici Armije BiH upali su u selo Uzdol u samo jutro, 14. rujna 1993. godine i iživljavali se nad tijelima ubijenih Hrvata. Najstarija žrtva imala je 87, a najmlađa 10 godina.

Iako su Armija BiH i zločinci iz njihovih redova mislili kako će pokoljem Hrvata na ovim područjima zauvijek protjerati jedan narod, to se ipak nije dogodilo. Sve više ljudi se vraća u ovo mjesto, na svoja ognjišta te i na taj način odaju počast onima koji su izgubili živote samo zato što su bili pripadnici jednog naroda - stoji u priopćenju.

Nakon položenih vijenaca i zapaljenih svijeća, izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a nazočilo je svetoj misi ispred crkve svetog Ivana Krstitelja koju je predvodio dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski.

Zatim je slijedila molitva za pokojne u Memorijalnom centru te je položen kamen temeljac za spomen obilježje za Treću bojnu brigadu Rama i branitelje Uzdola.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.