BIH

Mladi se prekvalificiraju kako bi lakše došli do posla

Projekt prekvalifikacije u Tešnju uz pomoć GIZ-a

M. Čabrić

15.9.2015

Iako Tešanj slovi za perspektivnu sredinu, kada je riječ o razvoju privrede i ekonomskim tokovima, na Birou rada se nalazi oko 8.000, uglavnom mladih sa zanimanjima koja nisu tražena na tržištu rada.

Kako bi unaprijedili stanje i ublažili manjkavosti formalnog obrazovanja, u Tešanjskoj razvojnoj agenciji (TRA) su, uz pomoć Njemačke agencije za tehničku pomoć i saradnju (GIZ), pokrenuli novi ciklus obuke mladih nezaposlenih osoba na CNC mašinama.

- Prije četiri godine sam završio Elektrotehničku školu, od kada sam na Birou rada. Za tu struku na našoj opštini nema baš nekog potraživanja tako da sam se odlučio za prekvalifikaciju - kaže Emir Hodžić.

Uz finansijsku podršku GIZ-a u Tešanjskoj razvojnoj agenciji, u partnerstvu sa Mješovitom srednjom školom realizirali su više proghrama prekvalifikacije za mlade nezaposlene osobe.

Na ovaj način do posla je za prvih osam mjeseci ove godine došlo više od 270 osoba.

- Evidentno je da je formalno obrazovanje pokazalo svoje manjkavosti.  Želimo da unaprijedimo te propuste, a da povećamo konkurentnost tih lica na tržištu radne snage – ističe  Ismar Alagić, direktor TRA, Tešanj.

Dvije firme iz Tešnja već su izrazile potrebu za 30 radnika obučenih za rad na CNC mašinama, pa će većina ovih mladih uskoro doći do prvog zaposlenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.