BIH

SARAJEVO Ponovo otvoren Zemaljski muzej BiH

Djeca simbolično skinula daske sa vrata bh. hrama kulture

E.T./D.K.

15.9.2015

14:40 Najavivši obraćanje ambasadorice SAD u BiH Maureen Cormack, direktor Zemaljskog muzeja u BiH Adnan Busuladžić podsjetio je kako je ona odmah po dolasku na tu funkciju u vrh prioriteta koje treba riješiti u našoj zemlji stavila problem Zemaljskog muzeja BiH, na čemu su joj uposlenici te institucije, kako je rekao, izričito zahvalni.

- Ovo je veliki dan za BiH. Slušajući glasove ove djece u bašti Muzeja, ne trebamo se brinuti za budućnost ove zemlje, jer će buduće generacije imati gdje istraživati svoju prošlost - rekla je Cormack.

Zahvalila je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, ministru civilnih poslova BiH Adilu Osmanoviću, te gradonačelniku Sarajeva Ivi Komšiću, koji su danas potpisali Memorandum o razumijevanju.

- Imam dvije najave: prva je da stavljamo na raspolaganje 1,1 milion KM za građevinsko-sanacione radove u Muzeju, a druga da je Institut iz Washingtona izrazio želju da pošalje svoje stručnjake da rade sa uposlenicima Muzeja - dodala je ambasadorica Cormack.

Obraćajući se prisutnima u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH, ministar Osmanović je kazao da je posljednja četiri mjeseca bukvalno bio uposlenik te kulturne institucije.

- Svaki dan smo pokušavali iznaći rješenje za institucije kulture. Zahvalio bih se načelnicima općina koji su iskazali razumijevanje za finansiranje institucija od kulturnog značaja za BiH. Neka ovo bude pouka kako više nikada nijedna takva institucija u BiH ne bi doživjela sudbinu Zemaljskog muzeja - poručio je Osmanović.

14:18 Kao što je bilo i planirano svečanim protokolom, djeca sarajevskih osnovnih škola simbolično su skinula daske sa vrata Zemaljskog muzeja BiH, na kojima je stajao natpis "Muzej je zatvoren". Hram bh. kulture tako je ponovno ugledao svjetlo dana, tri duge godine od dana zatvaranja.

"Veoma sam počastvovana što sa svojom djecom, učenicima četvrtog razreda Osnovne škole Grbavica 1 prisustvujem otvaranju muzeja. Ovo je jako bitan dan za našu domovinu, ali i za nas same", kazala je učiteljica u OŠ Grbavica 1 Fatima Malkić.

14:02 Iako je ceremonija svečanog otvaranja bila zakazana u 13.45 sati, ipak je došlo do njenog kašnjenja. Ispred zgrade Zemaljskog muzeja BiH okupilo se stotinjak građana koji su došli da pozdrave ponovno otvaranje najznačajnije institucije kulture u BiH.

Među prisutnima su i učenici sarajevskih osnovnih škola sa bijelim, žutim i plavim balonima.

Između ostalih, prisutni su ljudi iz kulturnog i umjetničkog života BiH, a među njima su i profesor Ibrahim Spahić, pisac i kolumnista Nenad Veličković, bh. reditelj Enver Puškar.

13:35 U Sarajevu je danas potpisan Memorandum o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanova kulture od općeg značaja i interesa za BiH za period 2016-2018. godina. Ovim dokumentom definisano je dugoročno finansiranje sedam institucija kulture, među kojima je i Zemaljski muzej BiH, koji će danas ponovo otvoriti svoja vrata, koja su bila zatvorena oko hiljadu dana, tačnije od 4. oktobra 2012. godine.

muzej

Zemaljski muzej BiH: Zatvoren od 4. oktobra 2012. (Foto: Arhiva)

Ispred zgrade Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu okupili su se brojni građani kako bi pozdravili ponovno otvaranje ovog hrama kulture.

Pristižu i brojne zvanice, među kojima su predstavnici vlasti, međunarodnih organizacija. Između ostalih, svečanom otvaranju Muzeja prisustvovat će i ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack.

Ceremonija otvaranja zakazana je u 13:45 sati, a prigodna obraćanja bit će upriličena u Botaničkoj bašti Muzeja, sa početkom u 14 sati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.