BIH

ZENICA Počeo deveti sajam "Dani organske proizvodnje"

Oko tridesetak izlagača iz bh. gradova

D. Pa

15.9.2015

Oko tridesetak izlagača danas je na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici zauzelo učešće na sajmu "Dani organske proizvodnje", kojeg već devetu godinu organizuje Savez udruženja organske proizvodnje FBiH.

Brojni Zeničani pokazali su interesovanje za organske proizvode izlagača iz Visokog, Travnika, Ljubuškog, Sarajeva, Mostara i Zenice. Na sajmu smo zatekli Helvida Mirnesu iz Lašve kod Zenice, koja već tri godine izlaže svoje domaće proizvode.

- Ovo je idealna prilika da pokažemo naše proizvode, kako bi se ljudi uvjerili da je domaće dosta kvalitetnije. Mišljenja sam kako treba što više plasirati i koristiti domaću hranu, a ne uvoziti i jesti nekvalitetno - kazala je Helvida za "Avazov" portal, dodajući kako prodaja već prvog dana premašuje njena očekivanja.

Kako su istakli organizatori, ovim sajmom žele ukazati na značaj organske proizvodnje, ali i da lokalne, kantonalne i federalne vlasti uoče veliku ulogu organskih proizvoda u razvoju ruralnih područja ali i egzistencije stanovništva sa tih područja.

- Organizivanjem ovog sajma želimo biti podrška domaćin proizvodima, ali i pomoć izlagačima da svoje proizvode izlože upravo putem ovog sajma. Tako već devet godina uspješno realizujemo "Dane organske proizvodnje", a nadamo se kako će i nadležne vlasti prepoznati važnost organskih proizvoda i kvalitetne proizvodnje naših izlagača - kazao je na otvorenju sajma Sejad Herceg, predsjednik Saveza udruženja organske proizvodnje FBiH.

Nakon dvodnevnog sajma u Zenici izlagači odlaze u Travnik, gdje će brojni izlagači plasirati svoje proizvode kupcima.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.