BIH

Ministrica Pendeš i Mogherini potpisale Sporazum o učešću BiH u operacijama EU

Upravljanje krizama

N. K.

15.9.2015

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i Visoka povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini potpisale su danas u Briselu Sporazum o uspostavljanju okvira za učešće BiH u operacijama EU za upravljanje krizama.

Ovaj sporazum, kao što i njegov naziv sugerira, predstavlja opći okvir za učešće kako vojnog tako i civilnog osoblja Bosne i Hercegovine u operacijama upravljanja krizama Evropske unije.

Sporazumom se ne prihvataju eksplicitne obaveze u smislu obaveznog doprinosa i učešća Oružanih snaga BiH, policijskih snaga ili civilnih predstavnika BiH u operacijama upravljanja krizama koje provodi Evropska unija, ali je njegovo zaključenje nužan preduslov za mogući doprinos i zajedničko učešće u operacijama.

Ovom prigodom ministrica Pendeš je kazala kako zaključenje ovog sporazuma predstavlja važan korak koji demonstrira namjeru i spremnost Bosne i Hercegovine da doprinosi zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije i snažan je poticaj procesu integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Sporazum je potpisan u sklopu dvodnevne posjete delegacije MO BiH na čelu s ministricom Pendeš Briselu, a delegacija MO BiH će također učestvovati i u radu Evropskog odbrambenog samita (EDS)  na poziv Direktora Minhenske sigurnosne konferencije i uz podršku Vlade Bavarske i Evropske unije, koji su ujedno i organizatori EDS-a, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.