BIH

Osnovci i srednjoškolci USK-a ipak neće morati subotom u školu

Nadoknada časova nakon dvosedmičnog štrajka

M. DEDIĆ

18.9.2015

Učenici osnovnih i srednjih škola u Unsko-sanskom kantonu (USK),  nakon neplanirane polumjesečne pauze zbog generalnog štrajka nastavnika i učitelja, polako se navikavaju na školske klupe, a  Ministarstvo obrazovanja USK i prosvjetne radnike sada je preokupiralo to kako i kada nadoknaditi dvije sedmice nerada. 

Ima vremena  

Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK, kaže da to neće biti problem te da će se pokušati izbjeći nadoknada časova subotom.

- Za tu opciju nisu ni roditelji, a ni mi. Prema nastavnom kalendaru, mi već u prvom polugodištu imamo „viška“ jednu sedmicu, tako da će djeca imati u januaru svoje tri sedmice odmora, a mi ćemo tu već moći odraditi pola zaostatka - smatra Hadžić.
 
Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja, sutra će se sastati s resornim ministrom Adisom Muharemovićem (USK) na sjednici Komisije za tehnološki višak, pa će i tada biti riječi o nadoknadi časova.

- Smatram da ćemo bez većih problema okončati punu školsku godinu, prostora ima i bez subota. Školska godina se, prema programu, završava 2. juna, što je rano, tako da i tu imamo mjesta za nadoknadu - kaže Fajić. 

Krajiški prosvjetari sada će s resornim ministarstvom rješavati i problem tehnološkog viška, nezvanično, oko 250 prosvjetara.

Tehnološki višak 

- Radi se o zaposlenicima koji nemaju punu normu, oni rade i primaju manju plaću. Ministarstvo obrazovanja USK ima listu potreba pa će korigovati ovu cifru od 250 ljudi koji imanju manjak sati - naglasio je Fajić. 

Pojasnio je da će odlasci u penziju smanjiti pritisak tzv. tehnološkog viška, jer neće biti novog zapošljavanja.

Pokloni za prvačiće 

Grad Bihać je i ove godine osigurao 550 poklon paketića školskog pribora za sve bihaćke prvačiće. I za 43 prvačića u Osnovnoj školi „Ahmet Hromadžić“ u Bosanskom Petrovcu održana je priredba dobrodošlice i podijeljene su školske torbe s priborom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.