BIH

Vlada RS protiv Vijeća ministara BiH zbog dijela teksta o napretku BiH

Na današnjoj sjednici

Fena

17.9.2015

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o, kako tvrde, samovoljnom postupanju Vijeću ministara BiH prilikom usvajanja konačne verzije „Dopune priloga institucija za izvještaj o napretku BiH u procesu evropskih integracija u 2015. godini“.

U entitetskoj vladi smatraju da je Vijeće ministara, „zbog samovoljnog i neovlaštenog mijenjanja informacija nadležnih institucija Republike Srpske u dokumentu pod nazivom: „Dopuna Priloga institucija BiH za redovni godišnji Izvještaj o napretku BiH u procesu evropskih integracija u 2015. godini“ za period maj-august 2015. godine, grubo prekršio procedure njegove izrade, tako da usvojeni dokument sadrži neistinit prikaz stvarnog stanja i ostvarenog napretka u oblasti evropskih integracija u BiH u 2015.“

- Samovolja se ogleda u izbacivanju dijelova teksta koji su pripremale institucije Republike Srpske, a riječ je o ključnom dokumentu koji izrađuje Evropska komisija na osnovu kojeg se mjeri postignuti napredak u procesu evropskih integracija, ali i programiranje sredstava iz IPA fondova, saopćeno je iz entitetske vlade.

Bez saglasnosti i saznanja nadležnih institucija Republike Srpske, kako je navodi u saopćenju, brisani su dijelovi teksta koji navode stavove i zaključke Vlade Republike Srpske.

Zadužili su Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju da, u svojstvu republičkog koordinatora procesa evropskih integracija, Evropsku komisiju obavijesti o ovom zaključku, te da joj dostavi verziju dokumenta iz ovog zaključka u formi i sadržini u kojoj je isti 12. i 13. augusta 2015. godine upućen Direkciji za evropske integracije Vijeća ministara.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o sprovođenju Roterdamske konvencije o proceduri davanja saglasnosti na osnovu prethodnog obavještenja za promet određenih opasnih hemikalija i pesticida u međunarodnoj trgovini.

- Donošenje Odluke o zabrani odnosno ograničenju uvoza, proizvodnje, prometa i upotrebe određenih opasnih industrijskih hemikalija u Bosni i Hercegovini Vijeća ministara BiH nije prihvatljivo za institucije Republike Srpske jer je donošenje propisa u oblasti hemikalija u isključivoj nadležnosti entiteta - navodi se u saopćenju entitetske vlade.

Institucije Republike Srpske su, kako se tvrdi, preduzele sve mjere neophodne za ispunjavanje obaveza koje proizilaze iz Roterdamske konvencije, te Vlada Republike Srpske ne snosi odgovornost za neispunjavanje obaveza BiH u cjelini, budući da Vlada Federacije BiH i Vlada Brčko distrikta BiH nisu preduzele odgovarajuće mjere u cilju ispunjavanja obaveza, niti prihvata bilo kakav pokušaj prijenosa nadležnosti iz ove ili drugih oblasti iz nadležnosti entiteta, radi propuštanja preduzimanja mjera Vlade Federacije BiH i Vlade Brčko distrikta BiH.

Zadužuju se Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarsto poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da učestvuju u sprovođenju Roterdamske konvencije i da o tome redovno izvještavaju Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, a po potrebi i Vladu Republike Srpske. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.