BIH

Reis Kavazović: Pružite nesebičnu brigu i ljudsku toplinu izbjeglicama

Apel poglavara Islamske zajednice u BiH muslimanima

K. Ke.

19.9.2015

Pozivam sve muslimane Bošnjake u svim džematima i dijaspori da se u zemljama u kojima žive aktivno uključe i daju puni doprinos u zbrinjavanju izbjeglica. Apel je to reisu-l-uleme IZBiH Huseina ef. Kavazovića, koji je jučer tokom džuma-namaza pročitan u svim džematima.

- Već duže vrijeme svjedoci smo jako bolnih i beskrajno tužnih prizora u kojima velike kolone napaćenih ljudi, svih uzrasta, zbog ratnih sukoba i neshvatljivog nasilja napuštaju svoj dom i rodnu grudu i nastoje utočište i mir pronaći u zapadnoevropskim državama. Na tom ponižavajućem putu veliki broj njih, posebno žena i malodobne djece, u strašnim mukama strada i okončava život u morskim dubinama. Pred očima cijelog svijeta Sredozemno more postaje masovna grobnica ogromnog broja nevinih ljudi. Njihova smrt velika je mrlja na licu i savjesti čovječanstva - navodi se, između ostalog, u reisovom apelu.

Cijeneći značaj odabranog vremena obavljanja hadža, prinošenja žrtve i Kurban-bajrama, citirajući riječi Muhammeda, a. s., „Najbolji među vama je onaj koji najviše koristi ljudima“, Kavazović je pozvao vjernike da budu istinski pomagači (ensarije), da pruže nesebičnu brigu, ljudsku toplinu i materijalnu pomoć izbjeglicama, jer "Allah, dž. š., vidi vaš trud i dobročinitelje natkriljuje Svojom ljubavlju i milošću".

Efendija Kavazović osvrnuo se i na sve izvjesniju mogućnost da izbjeglice u putu ka zemljama zapadne Evrope kao rutu izaberu BiH. 

- Islamska zajednica poduzima, u skladu sa svojim mogućnostima, odgovarajuće korake kako bi mogla biti u što boljoj prilici da pruži pomoć ljudima u nevolji. U tom kontekstu apeliram na muslimane u domovini i bošnjačkoj dijaspori da uplate ovogodišnje kurbane u Rijaset BiH, kako bi Islamska zajednica mogla osigurati što veće količine kurbanskog mesa i staviti ga u funkciju ishrane izbjeglica - naveo je Kavazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.