BIH

SUĐENJE MLADIĆU Bivši UNPROFOR-ac "ne zna" ko je ispalio granatu na Markale

Ubijeno i ranjeno oko 200 građana

(N. K.)

22.9.2015

Svjedočeći na suđenju Ratku Mladiću, bivši oficir UNPROFOR-a Michael Gaultier izjavio je da u zimu 1994. nije moglo biti utvrđeno ko je ispalio minobacačku granatu koja je na pijaci Markale u Sarajevu ubila i ranila oko 200 građana.

Gaultier, koji je predvodio tim UNPROFOR-a koji je uviđaj obavio šest dana poslije eksplozije, kazao je jučer da tom istragom nije mogao biti određen tačan položaj sa kojeg je granata na Markale bila ispaljena, niti koja je zaraćena strana za to bila odgovorna.

Svjedočeći posredstvom video veze iz Kanade, Gaultier je potvrdio da je bilo samo utvrđeno da je granata doletjela iz pravca istok-sjeveroistok, sa udaljenosti između 300 i 5.500 metara.

Prema optužnici koja tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Mladića tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva, granata je na Markale bila ispaljena sa položaja VRS-a iznad grada. U prvoj eksploziji na Markalama, 5. februara 1994. poginulo je 66, a ranjeno 140 građana.

Gaultier je rekao da su i VRS i Armija BiH imale minobacače i granate kakvim su napadnute Markale i da su, unutar navedenog dometa, takva oruđa “mogla lako biti skrivena” na obje strane. Na pitanje Mladićevog branioca Dragana Ivetića da li je u njegovom timu bilo razgovora da je granatu mogla ispaliti ABiH, Gaultier je odgovorio:

- Ne mogu se sjetiti nijedne konkretne informacije u tom kontekstu koja bi nam bila korisna.

Odgovarajući na pitanja tužilaca, svjedok je prihvatio da nije ekspert za analizu kratera od minobacačkih granata, niti za balistiku. Gaultier je isključio mogućnost da je na Markalama eksplodirala podmetnuta mina ili da je minobacačka granata bačena sa susjedne zgrade.

- Očigledno je bilo da je eksplodirala minobacačka granata od 120 milimetara koja je bila ispaljena udarnom iglom - naglasio je svjedok.

On je prihvatio i sugestiju tužioca da „muslimanska vojska“ u pravcu iz kojeg je granata doletjela “nije imala poznatih minobacačkih položaja”, za razliku od VRS-a.

- Mi nismo mogli odbaciti mogućnost da je granata bila ispaljena sa bosanske strane, ali nismo ni mogli da pronađemo dokaze da jeste - podvukao je Gaultier.

On je potvrdio i da je VRS mjesecima prije eksplozije na Markalama zabranila vojnim posmatračima UN pristup na minobacačke položaje, koji su, kako je istraga utvrdila, bili na pravcu iz kojeg je granata doletjela, piše BIRN - Justice Report.

Suđenje Mladiću, optuženom i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u šest opština imao razmjere genocida, te uzimanje za taoce pripadnika UNPROFOR-a, bit će nastavljeno sutra, 22. septembra.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.