BIH

U BiH i Hrvatskoj u toku akcija "Art": Uhapšeno više osoba, pronađeni krivotvoreni dokumenti

Na dogovoreni znak

Am.K.

22.9.2015

Na dogovoreni znak, jutros u šest sati, počela je međunarodna akcija kodnog naziva „Art“, koja se realizira u suradnji sa strukturama USKOK-a u Republici Hrvatskoj, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA-e vrše pretrese i hapšenja na području Posavine. Pretreseno je  šest lokacija na području Orašja i Šamca.

 Na terenu se nalaze tužilac i istražitelj Tužilaštva BiH, koji koordiniraju rad policijskih djelatnika i suradnji sa kolegama u Hrvatskoj. U Bosni i Hercegovini uhapšene su  tri osobe inicijala J.P., M.M. i Ž.J., dok se u Hrvatskoj aktivnosti provode u pravcu prema ukupno osam osoba koje su meta akcije.

Ove osobe sumnjiče se da su u periodu od 2013. do 2015. godine, na području BiH i Hrvatske, izrađivale i prodavale razne krivotvorene isprave, i to: pasoše, lične karte, vozačke dozvole, kao i policijske značke i službene legitimacije policijskih agencija, obavještajnih službi i vojno-sigurnosnih službi Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih država regiona. Također su izrađivale i prodavale razne diplome, uvjerenja, svjedočanstva i druge isprave.

Prilikom pretresa na području Hrvatske pronađena je određena količina krivotvorenih dokumenata, uključujući i krivotvorene službene policijske isprave.

- Radi se o složenoj i višemjesečnoj istrazi, usmjerenoj prema više osoba u dvije države, koje su osumnjičene za organiziranje radi činjenja krivičnih djela odnosno krivotvorenja službenih isprava, pasoša, dokumenata, kao i službenih iskaznica policijskih agencija. Aktivnosti su dogovorene između Tužilaštva BiH i USKOK-a na najvišoj razini, nakon čega je počela istraga u pravcu otkrivanja i razbijanja ove organizirane skupine. Kolege iz BiH i Hrvatske u stalnom su kontaktu, a osobe lišene slobode u BiH, bit će predate postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom. Akcija „Art“ pokazuje odlučnost tužiteljskih i policijskih kapaciteta u BiH, da se obračunaju sa najsloženijim oblicima prekograničnog kriminala, u suradnji sa policijskim i pravosudnim institucijama iz susjednih zemalja i Evropske unije, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.