BIH

Na Općinskom sudu u Mostaru 11 novih presuda kojima se poništavaju ugovori Hypo banke i korisnika kredita u CHF-u

Udruženje korisnika kredita „Švicarac“

Redakcija

28.9.2015

U zadnih petnaesetak dana na Općinskom sudu u Mostaru doneseno je novih 11 presuda kojima se ugovori izmedju korisnika kredita u švicarskim francima (CHF) i Hypo banke proglašavaju NIŠTAVIM.

Po ovim NIŠTAVIM ugovorima o kreditu u presudi stoji da je korsnik kredita dužan vratiti samo podignuti iznos u KM na dan potpisivanja ugovora o kreditu. Na primjer, ako je korisnik kredita podigao 100.000 KM, po presudi se i obavezuje samo vratiti taj iznos iz razloga sto su ugovori ništavi.

Jednu od presuda je dobila i Sumedina Hodzic. Po njenoj presudi Hypo banka je dužna da joj izvrši povrat od 37.000 KM. Naime, radi se o iznosu u konvertibilnim markama koji je vise uplatila od podignutog iznosa kredita. Na ovaj iznos od 37.000 KM Hypo banka plaća i zakonsku zateznu kamatu od dana pravosnaznosti presude pa sve do isplate na njen tekući račun, saopćeno je iz Udruženja korisnika kredita „Švicarac“.

U saopćenju koje potpisuje predsjednik Udruženja Kemal Duraković, navodi se i da „zbog ovakvih presuda Hypo banka otkazuje ugovore o kreditu i najredovnijim platišama kredita uz zahtjev da odustanu od tužbi“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.