BIH

Biciklijada za promociju Ćire i južne Hercegovine

Ruta se proteže trasom stare uskotračne željezničke pruge od Hutova u Neumu do špilje Vjetrenica u Ravnom

Fena

29.9.2015

Udruženje za promociju biciklizma "Hercegovina Bike", uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu suradnju (JICA), u nedjelju, 11. oktobra, organizirat će biciklijadu u sklopu projekta "Bicikliranjem kroz historiju - Revitalizacija uskotračne pruge Ćiro".

Ruta biciklijade proteže se trasom stare uskotračne željezničke pruge od mjesta Hutovo u Općini Neum do špilje Vjetrenica u općini Ravno. Trasa biciklijade pretežno je ravničarska, vozit će se asfaltiranim dionicama, predviđene su kraće pauze pored starih željezničkih postaja, a u Ravnom je za sve učesnike osiguran besplatan ručak. Nakon toga će se učesnici biciklijade uputiti prema Zavali, gdje će ih publicist Stanislav Vukorep upoznati s historijom Ćire i uskotračne pruge, nakon čega je predviđen obilazak špilje Vjetrenica. Zatim će uslijediti povratak biciklista prema Hutovu. Za sve one koji su u slabijoj kondicijskoj spremi povratak će biti osiguran servisnim vozila koji će sve vrijeme pratiti biciklijadu.

Za sve učesnike biciklijade osigurani su prigodni pokloni, a za prvih 100 prijavljenih i majice s vizuelnim identitetom biciklijade i samog projekta.

Start biciklijade predviđen je ispred Osnovne škole u Hutovu s početkom u 11 sati, a polazak vozilima iz Mostara za Hutovo predviđen je u 9 sati.

Prijave za biciklijadu mogu se izvršiti putem linka.

Organizatori očekuju dolazak biciklista iz cijele BiH, ali i susjednih zemalja - Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Inače, projekt "Bicikliranjem kroz historiju - Revitalizacija stare uskotračne pruge Ćiro", finansira Evropska unija putem Programa prekogranične suradnje: Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013, IPA komponenta II.

Projekat se provodi na području Hercegovine, u općinama Mostar, Čapljina, Neum, Ravno i Trebinje te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u općini Konavle (Hrvatska). Trajanje projekta je 24 mjeseca, a njegovi su nositelji Javno poduzeće "Vjetrenica" Popovo polje (BiH) i Općina Konavle (Hrvatska).

Opći cilj projekta je doprinijeti integraciji ekonomije u pograničnim područjima Dubrovačko-neretvanske županije i Hercegovine kroz razvoj nove zajedničke turističke ponude - biciklističke staze koja će prolaziti obnovljenom starom uskotračnom prugom "Ćiro".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.