BIH

NAJAVLJENI KVAROVI I HLADNI RADIJATORI Zeničane ne očekuje bolja grijna sezona od prethodne

Tokom ljeta zabilježena četiri totalna ispada pare

D. PAŠALIĆ

29.9.2015

Bliži se nova grijna sezona u Zenici koju brojni građani iščekuju sa strahom kako bi se mogao ponoviti prošlogodišnji scenarij kada je u više navrata dolazilo do prekida isporuke usluga, zbog čega su u velikoj mjeri ispaštali i školarci koji su bili prinuđeni u jaknama pohađati nastavu.

Dok iz JP Grijanje obećavaju sezonu bez poteškoća i kvarova, iz ArcelorMittala poručuju kako bi bili zadovoljni da u predstojećoj sezoni broj kvarova ostane na nivou prošlogodišnjih.

Kako je ranije obećao u izjavi za "Avazov" portal Kasim Sarajlić, direktor JP Grijanje Zenica, u predstojećoj sezoni grijanja svojim potrošačima garantuje kako neće biti prekida u isporuci toplotne energije zbog kvara na dijelovima cjevovoda, primara  i sekundara koji je u njihovoj nadležnosti.

Dodao je kako su od okončanja prošle sezone u stalnim kontaktima sa menadžmentom kompanije ArcelorMittala, te da im je obećana rekonstrukcija oba kotla kao i da će Mittal učiniti velike napore da se ne bi ponovila prošla sezona.

Problemi prije početka sezone

Bez obzira na izvršeni remont kotla, lociranje kritičnih mjesta na cjevnom sistemu, izvršenu zamjenu dotrajalih dijelova i trenutne radove na remontu drugog kotla koji je prolongiran zbog četiri totalna ispada pare tokom ljeta, Emir Krgo, direktor Departmenta "Energetika" u ArcelorMittalu Zenica, ne može dati obećanje kako će zeničku javnost očekivati bolja grijna sezona u odnosu na prethodnu.

jp-grijanje-zenica

Tako je u svojoj izjavi za Televiziju Zenica poručio kako bi u kompaniji bili zadovoljni ukoliko predstojeća sezona bude na nivou prošlogodišnje, odnosno ukoliko broj zastoja bude jednak onima u prethodnoj sezoni.

Dodaje kako je svjestan da ovakav stav zvuči krajnje pesimistički, ali smatra kako je to samo surova realnost. Ističe kako duži period upozoravaju sve relevantne faktore na stanje kotlovskih postrojenja odnosno samog sistema grijanja te da bi se nešto moralo poduzeti u tom smislu, međutim još uvijek nema konkretnih rješenja.

O grijanju danas na sjednici Gradskog vijeća

O sezoni koja će, ako je suditi prema riječima Krge, sa sobom donijeti brojne kvarove i prekide koji još uvijek nisu zaboravljeni ni od prethodne sezone raspravljat će se danas i na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo, trenutno je na distributivnoj mreži JP Grijanje oko 731.405 m2 stambenog prostora ili oko 15.000 potrošača, kao i oko 209.328 m2 poslovnog prostora, a planirana je isporuka topline u trajanju od 184 dana počev od 15. oktobra, sa prosječnom satnom predajom topline od 52,0 MW sa postrojenja ArcelorMittala Zenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.