BIH

UO Sindikata radnika u BHRT-u zabrinut zbog loše finansijske situacije BHRT-a

Sindikat podržava napore u pronalaženju trajnog rješenja uspostave sistema naplate RTV takse

Fena

29.9.2015

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u izražava zabrinutost zbog loše finansijske situacije BHRT-a, te odbacuje i ne prihvata ni nagovještaje UO BHRT-a o mogućem smanjenju plaća za radnike, jer smatraju da radnici ne snose odgovornost za situaciju u kojoj se firma nalazi.

Zabrinutost su izrazili na devetoj sjednici na kojoj su analizirali aktuelnu situaciju u BHRT-u, kao i niz bitnih pitanja za radno-pravni položaj uposlenika BHRT-a.

Najavili su da će Sindikat i dalje pratiti razvoj situacije u BHRT-u te djelovati u skladu sa zakonom.

Jedan od zaključaka sa sjednice je da Sindikat podržava napore Poslovodstva BHRT-a u pronalaženju trajnog rješenja uspostave sistema naplate RTV takse u Javnom RTV sistemu BiH.

- Još jednom apelujemo na Vijeće ministara kao i Parlamentarnu skupštinu BiH da pronađu dovoljno političke volje i zajedno postignu dogovor u provođenju Zakona o javnom RTV sistemu i rješavanju problema prikupljanja RTV takse, kao i završetku procesa digitalizacije, omogućavajući time odgovarajuću unutarnju reorganizaciju i na adekvatan način rješavanje svih pitanja iz radnog odnosa radnika BHRT-a. Zbog jako loše finansijske situacije u našoj kući, UO Sindikata smatra da je odlazak predstavnika BiH na Eurosong 2016., ukoliko bi bio finansiran iz sredstava BHRT-a, u ovom trenutku nepotreban - navedeno je u saopćenju Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.