BIH

Predstavljanje ralizacije projekta državnog zatvora

Svi radovi se izvode u punom kapacitetu

Fena

29.9.2015

Ministarstvo pravde BiH će 1. oktobra u mjestu Naklo (Vojkovići-Istočna Ilidža) predstaviti projekt državnog zatvora radi potpunijeg i što kvalitetnijeg informiranja javnosti o rezultatima izgradnje ove visokosigurnosne zatvorske ustanove, sukladno planiranoj dinamici radova i zadatim rokovima. 

- Svi radovi na kompleksu budućeg državnog zatvora izvode se u punom kapacitetu, te sa zadovoljstvom možemo potvrditi da izgradnja ove visokosigurnosne ustanove teče planiranim tempom - potvrdila je Feni portparolka Ministarstva pravde BiH Marina Bakić. 

Po njenim riječima, trenutno se izvode radovi na svih deset objekata zatvorskog kompleksa, ali i na kompletiranju vanjskog uređenja i prilaznih puteva. 

Uz glavnog izvođača radova (češko-španjolski konzorcij OHL ŽS), u procesu izgradnje konstrukcije objekata, pomažu kompanije domaćih podizvođača. Na pojedinim objektima se jasno vide njihove konačne forme, završava se krovna konstrukcija...Već uveliko teku pripreme, izvođenje i raspored grubih instalacija sofisticiranih sigurnosnih sistema zatvora, koji spadaju u najsloženije vrste radova. 

- Prema najnovijim dinamičkim planovima izvođača radova, kao prioritet se ističe završetak izgradnje u ugovorenom roku, te smo uvjereni da će ovaj važan državni projekt biti uspješno realiziran - kazala je Bakić. 

Izgradnja i funkcioniranje budućeg državnog zatvora u potpunosti je usklađeno s evropskim zatvorskim pravilima. Realizacijom planiranog projekta Bosna i Hercegovina će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta. 

Kako je najavljeno, predstavljanju projekta državnog zatvora će prisustvovati ministar pravde BiH Josip Grubeša, šef Izaslanstva Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, direktor Jedinice za implementaciju projekta Zoran Bašić, predstavnici Razvojne banke Vijeća Evrope te brojni veleposlanici, predstavinici kompanija uključenih u projekt te drugi gosti i predstavnici medija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.