BIH

Jagland: Ovo nisu laka vremena za slobodu govora

Generalni sekretar Vijeća Evrope na konferenciji u Strasbourgu

Fena

13.10.2015

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope Almir Šahović, kao predstavnik zemlje koja predsjedava ovom organizacijom, otvorio je danas u Strasbourgu konferenciju "Sloboda izražavanja: još  preduvjet za demokratiju".

Ambasador Šahović je, između ostalog, istaknuo da je sloboda govora temelj demokratije i pozvao je države članice da se pridržavaju tog principa.

Dvodnevna konferencija je okupila sudije, vladine zvaničnike, novinare i aktiviste da bi razmotrili aktualne izazove za slobodu izražavanja.

Oni će razmotriti stepen do kojeg Evropa možda "klizi" prema kriminalizaciji slobode izražavanja kada se suprotstavlja govoru mržnje, a također će raspravljati o tome kako se boriti protiv terorizma uz poštovanje slobode izražavanja na internetu, te kakve implikacije masovna špijunaža ima na slobodu izražavanja.

Nakon ambasadora Šahovića obratio se generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland, koji je ocijenio da ovo nisu laka vremena za slobodu izražavanja.

sa-konferencije-sloboda-izrazavanja-jos-preduvjet-za-demokratiju

- Od ekstremista koji žele ugroziti demokratski život, od političara koji koriste klimu straha, od poslovnih interesa koji kontroliraju veliki dio medija, te sve više od vlada koje možda imaju dobre namjere, ali koje prebrzo žrtvuju slobodu govora uime nacionalne sigurnosti - smatra on.

- Znao sam govoriti da sloboda izražavanja ima svoje granice, ali sam shvatio da su to pogrešne riječi. Jednom kada stigmatizirate cijelu grupu ljudi, hranite ljutnju i mržnju prema njima koja im može nanijeti štetu, to više nije sloboda izražavanja. To je nešto drugo, nešto ružno. To je govor mržnje koji mi, u demokratskom društvu, ne prihvatamo - poručio je Jagland.

U zaključku je, između ostalog, zatražio od učesnika konferencije da razmisle kako možemo krenuti naprijed kako bismo poštovali ljudska prava i vladavinu prava na internetu.

Konferencija o slobodi izražavanja je otvorena za predstavnike država članica Vijeća Evrope, članove ekspertnih komiteta Vijeća Evrope, sudije Evropskog suda za ljudska prava, novinare, nacionalne ombudsmene, karikaturiste te predstavnike internet industrije, akademske zajednice, civilnog društva i organizacija kao što su UNESCO, OSCE i EU.

Među učesnicima su i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović te generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.