BIH

Čavara i Schieder u Ljubuškom otvorili Poduzetnički inkubator

Velika podrška malim i srednjim poduzećima

Fena

23.10.2015

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i voditelj Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u izaslanstvu EU-a u BiH Martin Schieder otvorili su u petak u Zvirićima kod Ljubuškog Poduzetnički inkubator izgrađen u sklopu projekta "Home grown business", ukupne vrijednosti oko 630.000 eura, od čega je Europska unija sudjelovala s oko 499.705 eura.

Projekt provodi Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) - HERAG u suradnji s Vladom ZHŽ-a, Općinom Ljubuški, Udrugom poljodjelaca ZHŽ-a te Udrugom gospodarstvenika Posušje.

 - Danas svjedočimo jednom uspješno realiziranom projektu kojim ćemo osigurati bolje uvjete za ekonomski razvoj. Ovaj će inkubator pomoći da poduzetnici koji imaju ideju, uz stručnu pomoć, mogu ostvariti nova upošljavanja i novi ekonomski rast. Ovo je lijep pokazatelj saradnje s Europskom unijom i smatram da na takav način trebamo i ubuduće sarađivati i to na puno većim projektima kako bi stvorili što jaču ekonomiju, kako na području Hercegovine, tako i cijele države - kazao je u izjavi novinarima predsjednik FBiH Marinko Čavara.

 Po mišljenju Martina Schiedera, otvaranje ovoga objekta predstavlja veliki doprinos lokalnoj zajednici jer ovaj projekt podržava ekonomski razvoj i zapošljavanje u Zapadnohercegovačkoj županiji.

 - U inkubatoru će u budućnosti biti smješteno oko 20 poduzeća, a u sklopu njega ostvarit će se potpora za nekih 200 poduzetnika kroz program mentorstva i kroz ostale aktivnosti koje su predviđene projektom - kazao je Schieder, istaknuvši kako se očekuje da će projekt rezultirati i povećanjem broja tvrtki u Županiji za nekih pet posto.

 Također je kazao kako Europska unija poklanja veliku pažnju razvoju malih i srednjih poduzeća koja predstavljaju, kako je kazao, kičmu ne samo europske, nego i ekonomije BiH.

 - Nastavit ćemo  s tom podrškom i u budućnosti, ali ona će ovisiti i o konkretnim rezultatima postojećih projekata - kazao je Schieder.

 Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić kazao je kako je današnja svečanost uistinu veliki događaj, kako za Zapadnohercegovačku županiju, tako i za Federaciju BiH.

 - Ovo je primjer novog razvijanja poslovne infrastrukture, koji nije dovoljno prisutan u Federaciji BiH. Zbog toga ga treba promatrati kao jedan novi poduhvat za ovu regiju, a kao uzorak za provedbu sličnih projekata i u drugim dijelovima Federacije BiH - kazao je ministar Zukić, naglasivši kako će resorno ministartvo podržavati ovakve projekte i u budućnosti.

Premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić kazao je kako je otvaranje Podzetničkog inkubatora potvrda da se uprkos raznim poteškočama i preprekama u pristupu fondovima i sredstvima Europske unije, uz dobro osmišljene projekte, može doći do tih sredstava.

 - Ovaj poslovni inkubator uspjeli smo realizirati i nadam se da će, kao što je bila uspješna izgradnja, biti i uspješno realizirani ciljevi koji su projektom zacrtani - kazao je Čosić.

 Govoreći o projektu "Home grown business", direktor HERAG-a Ivan Jelčić kazao je kako se sastoji od tri najvažnije aktivnosti i to izgradnje inkubatora, uspostave mreže mentora koji će svojim stručnim znanjem pružati usluge na području cijele Županije te realizacije  fonda za pomoć malom i srednjem poduzetništvu u iznosu od 60.000 eura.

Da projekt ima veliki značaj potvrdio je i načelnik Općine Ljubuški Nevenko Barbarić, prvenstveno za ovu zonu koja je neposredno uz granični prijelaz i koja je, kako je kazao, uistinu jedan veliki potencijal općine.

 - Sam objekt Poduzetničkog inkubatora je dobra prilika prije svega mladim ljudima koji tek počinju biznis, prilika poljoprivredncima da kroz različite vidove udruživanja dobiju poticaj korištenjem ovoga prostora po povoljnim uvjetima - kazao je načelnik Ljubuškog, zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

Poduzetnički inkubator predstavlja prvu investiciju u Poslovnoj zoni Zvirići što će pridonijeti privlačenju drugih investitora te povećanju zapošljavanja u Zapadnohercegovačkoj županiji i razvoju malog i srednjeg poduzetništva.

 Cilj je projekta izgradnja i poboljšanje operativnog okvira za razvoj malog i srednjeg poduzetništva kroz razvoj lokalne poslovne infrastrukture i usluga.

 Svečanosti otvaranja objekta nazočili su mnogobrojni gospodarstvenici i predstavnici društvenog života.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.