BIH

BOSANSKI ŠAMAC Privodi se kraju izgradnja vodotornja, narednog mjeseca planiran završetak radova

Kvalitetnije snabdijevanje vodom i hiljadu novih korisnika

N. L.

28.10.2015

U okviru projekta "Proširenje i rekonstrukcija vodovodnog sistema opštine Bosanski Šamac", jedan od segmenata je i izgradnja tornja od 500 kubika.

Kada je vodotoranj u pitanju, trenutno se radi na podizanju čelične konstrukcije i završetku radova na cjelokupnom objektu vodotornja.

Stevo Tovirac, direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija", iz Bosanskog Šamca, je kazao kako je od ukupnih 28 kilometara vodovodne mreže, već izgrađeno 22 kilometra, te je dodao kako se završetak radova očekuje u narednom mjesecu.

- Trenutno se radi rekonstrukcija distributivnih cjevovoda kroz grad i završetak radova na komandno-kontrolnom objektu - istakao je Tovirac.

U toku je realizacija rekonstrukcije tri bunara.

vodotoranj-1

Vodotoranj u izgradnji (Foto: opstinasamac.org)

- Završetkom vodotornja steći će se uslovi za 1000 novih korisnika - dodao je Tovirac, podsjećajući kako još nije određena cijena, ali da će za sve nove korisnike za sve četiri prigradske mjesne zajednice biti ista cijena i moći će se plaćati u više rata.

Puštanjem u rad vodotornja biće znatno jači pritisak vode, te će korisnici imati znatno kvalitetnije snabdjevanje vodom, a biće riješen i problem snabdjevanja potrošača na višim spratovima zgrada. Preduzeće "Vodovod i kanalizacija" će, također, imati znatne uštede elektirčne energije, do čak 50 posto.

- Projekat provodi tim za upravljanje projektima u Vladi RS-a i opštinski tim za implementaciju projekta - kazao je Milan Simić, načelnik odjeljenja za privredu i koordinator projektnog implementacionog tima opštine Bosanski Šamac.

Ukupna vrijednost projekta je oko 2.900.000 KM, uz dodatna grant sredstva koja su odobrena u iznosu od 368.000 eura. Učešće opštine Šamac je oko 83.000 eura. Prethodno finansiranje je iznosilo oko 200.000 eura, tako da je ukupno učešće opštine Šamac u projektu oko 13-14 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.