BIH

Kritike Specijalnom tužilaštvu RS zbog hapšenja 30 Bošnjaka u akciji “Ruben”

Traži se odgovor od nadležnih

Fena

28.10.2015

Poslanik Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS-a (NSRS) Nedim Čivić zatražio je večeras odgovor od nadležnih u Specijalnom tužilaštvu RS-a po kojem osnovu je tokom ljeta u akciji "Ruben" na području tog entiteta uhapšeno 30 Bošnjaka koji se navodno dovede u vezu sa terorizmom.

- Specijalno tužilaštvo bi trebalo da ima dokaze kada privodi građane RS i vrši pretres njihove imovine, što nije bio slučaj proteklog ljeta kada je privedeno 30 uglednih Bošnjaka – rekao je Čivić.

On je, tokom rasprave u entitetskom parlamentu o radu Specijalanog tužilaštva RS-a u protekle dvije godine, istakao da je prema tim ljudima demonstrirana sila, te da su zastrašivani i privredeni bez dokaza, a u izvještaju o radu tog tužilaštva se ne pominju nijednom riječju.

Čivić je rekao da bi se po onome što je navedeno u izvještaju moglo zaključiti da živimo na idealnom prostoru, gdje nema kriminalaca i lopova, a da su oni koji su nešto pronevjerili procesuirani.

– Nije tako – konstatovao je Čivić, izrazivši žaljenje što sjednici parlamenta ne prisustvuju poslanici opozicije jer bi i diskusija o izvještaju bila kvalitetnija.

Poslanici stranaka Saveza za promjene ne učestvuju u poslijepodnevnom radu Narodne skupštine RS-a, jer ne žele da daju legitimitet potpredsjedniku parlamenta Nenadu Stevandiću, koji predsjedava sjednicom.

U završnoj riječi zamjenica specijalnog tužioca RS-a Živana Bajić je ustvrdila da je istraga u slučaju akcije “Ruben” još u toku i da ne može iznositi detalje.

Ocijenila je da je Specijalno tužilaštvo RS opravdalo postojanje.

– Mnogi u okruženju mogu nam pozavidjeti i na radu i na rezultatima – kazala je Bajić, iako se u raspravi nije javio nijedan poslanik vladajuće većine, a opozicija i ne prisustvuje zasjedanju.

Sjednica entitetskog parlamenta bit će nastavljena sutra, kada će se i glasati o svim apsolviranim tačkama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.