BIH

Vrhovni sud FBiH ukinuo rješenje o produženju pritvora Faruku i Adi Balijagiću

Zbog bitne povrede Zakona o krivičnom postupku FBiH

Fena

2.11.2015

 Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu o određivanju pritvora Faruku Balijagiću i njegovom sinu Adi Balijagiću.

Rješenje o određivanju pritvora ukinuto je zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i Zakona o krivičnom postupku FBiH, saopćeno je iz Ureda advokata Mirnesa Ajanovića.

Kako se u kontekstu sa sadržajem Rješenja Vrhovnog suda navodi, u ovom slučaju "je došlo do povrede prava iz člana 15. ZKP FBiH (jednakost u postupanju), jer osumnjičeni i njihovi branitelji tokom postupka nisu imali isti tretman i položaj kao kantonalni tužitelji, te  je prethodno navedenim propustima ujedno došlo i do povrede prava na pravično suđenje iz člana 6. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda i člana II Ustava BiH..."

- Također, Vrhovni sud FBiH je utvrdio da je istovjetna procesna povreda počinjena jer je produženje pritvora Faruku Balijagiću i njegovom sinu određeno na osnovu korištenja  nezakonitih dokaza, te transkripata presretnutih razgovora za koje nije dostavljen dokaz da su vjerodostojni, kao i okolnosti da je odluka o produženju pritvora donesena samo na osnovu iskaza osoba koja su izvršitelji teških krivičnih djela i koja su poticala osumnjičene na izvršenje djela koja im se stavljaju na teret, što shodno članu 130. stav 5. ZKP FBiH rezultira isključivanjem krivičnog gonjenja. S obzirom na to da je Kantonalni sud u Sarajevu prilikom odlučivanja o produženju pritvora u potpunosti izostavio navode odbrane, Vrhovni sud Federacije BiH naložio je da se u ponovnom postupku otklone nedostaci na koje je ukazano spomenutim rješenjem, navodi se u saopćenju.

Balijagići su uhapšeni 15. septembra zbog sumnje da su počinili krivična djela podstrekivanje na krivično djelo ubistva, razbojništva i teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u saizvršilaštvu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.