BIH

DODIK: Sudije Ustavnog suda BiH svoju Odluku mogu okačiti mačku o rep, a referendum u RS ćemo sigurno održati

Vučić ga upozorio da bi referendum mogao biti štetan

Redakcija

28.11.2015

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, komentarišući u Centralnom dnevinku na Face TV-u Odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS-a, kazao je da sudije svoju Odluku mogu „okačiti mačku o rep“.

"Nećemo provesti tu Odluku, a sudije je mogu okačiti mačku o rep. Narodna skupština RS je donijela Deklaraciju po kojoj nećemo prihvatiti promjenu datuma, a neprovođenje Odluke je disolucija suvereniteta Odluke koju je donio Ustavni sud. U nekom drugom vremenu je donesena odluka o grbu, zastavi i himni RS“, rekao je Dodik.

Dodao je da je samo je jedan dan kada je osnovana RS, a to je 9. januar i to se ne može pomaknuti na neki drugi datum.

„Referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH bit će proveden bez obzira na sve, čim procedura u Ustavnom sudu RS-a o pitanju ugrožavanja vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka bude okončana. To moglo biti u martu sljedeće godine. Referendum će biti proveden, ali imaju određene procedure koje se ne mogu izbjeći. To nije moja privatna stvar, Skupština o tome je donijela odluku. To nije Dodikov referendum već referendum o nepravdi koju je nametnuo godinama visoki predstavnik koji treba pokazati mišljenje i volju naroda", rekao je Dodik.

Ističe da ga je Vučić upozorio da bi mogli nastati problemi ukoliko provede želju za referendumom, ali da će Odluka Ustavnog suda samo ojačati provedbu referenduma.

Govoreći o ekstremizmu i radikalizmu, kazao je da vjeruje da se Bošnjaci žele suprostaviti tome.

"Sigurno žele da se suprotstave tome i ekstremizam je vezan samo za nekoliko ljudi, a možemo ga uništiti samo zajednički", istakao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.