BIH

ZENICA Obilježena 23. godišnjica osnivanja 3. korpusa i 314. Slavne brigade ARBiH

Položeno cvijeće i odata počast

D. PAŠALIĆ

1.12.2015

U Zenici je održana centralna svečanost obilježavanja 23. godišnjice osnivanja 3. korpusa Armije RBiH i 23. godišnjica od osnivanja zeničke 314. Slavne brigade ARBiH.
Prigodno sjećanje na ove datume iz novije bh. historije upriličeno je programom na spomen-obilježju Kameni spavač, gdje je odata počast šehidima i poginulim borcima, te civilnim žrtvama rata.

Osim toga, upriličen je vjerski i prigodan kulturni program uz obraćanje zvaničnika i ratnih veterana.

- Kao organizator ove manifestacije, zajedno sa porodicom šehida i poginulih boraca, stali smo na čelo ratnih vojnih invalida da se ova manifestacija održi. Bili smo na Prašnicama i borcima odali počast, a nastavak ovog svečanog i bitnog datuma za Bosnu i Hercegovinu nastavit će se u sali Gradske uprave Zenica. Hvala vam svima što ste došli da odate počast našim borcima - kazali su u ime Organizacije RVI ZDK.

Na spomen-obilježju Kameni spavač brojne delegacije položile su cvijeće te odale počast poginulim borcima i to Delegacija boračkih organizacija ZDK, delegacija Trećeg korpusa, delegacija Gradskog odbora za obilježavanja značajnih datuma odbrambeno-odlobodilačkog rata 1992-1995 i boračkih organizacija Grada Zenice, Grad Zenica, Udruženje RVI paraplegičara ZDK, Udruženje 7. muslimanske viteške brigade, Turska vojna misija EUFOR-a LOT kuća Zenica, Udruženje antifašista i boraca NOR-a Zenica, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Savez za bolju budućnost, Udruženje Gelzerkinhen i Udruženje slijepih i slabovidnih lica.

Podsjetimo, 6.343 borca dala su svoje živote, dok je njih 8.144 iz rata izašlo kao invalidi, a sa 277 ordena "Zlatni ljiljan", 41 ordenom "Zlatna policijska značka", jednom "Medaljom za hrabrost" i četiri "Ordena za hrabrost" odlikovani su borci ovog korpusa.

Obilježavanje 23. godišnjice započelo je posjetom porodici rahmetli generala Mehmeda Alagića, potom posjetom porodici rahmetli generala Rasima Delića u Visokom, a posjetili su njegov i mezar rahmetli Alije Izetbegovića u Sarajevu.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.