BIH

Propadaju stećci u Starom Selu kod Donjeg Vakufa

Arheološko nalazište u srednjoj Bosni prepušteno zubu vremena

A. VREBAC

9.12.2015

Mulo Hadžić, hroničar i član Društva za zaštitu kulturno-historijske baštine Donji Vakuf, upozorava da nekropola stećaka u Starom Selu sve više propada.

- Nekropola danas ima skoro 80 stećaka, od kojih je šest s uklesanim simbolima. Međutim, iz godine u godinu nekropola je u sve lošijem stanju i postoji mogućnost da dio stećaka skroz propadne, što bi bila velika šteta - kazao je Hadžić.

Istakao je da su na poziv Društva krajem prošle godine lokalitet nekropole u Starom Selu posjetili predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika FBiH.

stecci-u-blizini-donjeg-vakufa1

- Određeni broj stećaka je potonuo i pod hitno je potrebno arheološko istraživanje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH. Ova nekropola je jedinstvena u Donjem Vakufu, ali i u BiH, tako da se nadam da neće otići u zaborav – istakao je Hadžić.

Dodaje da je Društvo za zaštitu kulturno-historijske baštine Donji Vakuf do sada pravilo niz akcija da bi nekropola bolje i ljepše izgledala.

- Dovodili smo učenike iz škola da čiste i uređuju nekropolu, ali bez pomoći Komisije za očuvanje spomenika BiH sve će to biti uzaludno - rekao nam je Hadžić.

stecci-u-blizini-donjeg-vakufa

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.