BIH

GRAČANICA Novi kauč, sto, stolice i paketi, ali je stan u katastrofalnom stanju

Iz Međunarodnog foruma solidarnosti stigla pomoć Fuadu-Fuki Tahiroviću

H.ČALIĆ

9.12.2015

Četiri mjeseca su prošla, nakon što su radnici „Komunsa“ iz stana 62-godišnjeg siromašnog Gračanlije Fuada Tahirovića-Fuke iznijeli tri trakotora smeća i evakuisali devet pasa, s kojima je u nesnošljivim uvjetima sam, zaboravljen od svih, živio nakadašnji radnika „Feringa“. Od pomoći koja mu je obećana iz općine nije bilo ništa. Ostali su goli prljavi zidovi, ruševine u kuhinji i kupatilu. Iz Centra za socijalni rad su mu obećali skrb, ali do sada ni feninga nije dobio. Zahvalan je komšijama koji mu donose hranu.

Kućna njega

Predstavnici Međunarodnog foruma solidarnosti-Emmausa iz Doboj Istoka, iz Projekta kućnje njege, otvorili su vrata i obradovali Tahirovića. Donijeli su mu novi kauč, sto, stolice i dva paketa sa prehrambenim i arkitklima lične higijene. Iz MFS –Emmausa su bili obećali da će mu urediti stan i redovno ga obilaziti. Menadžer projekta Fahreta Beganović je za „Dnevni avaz“ izjavila.

tahirovic-ponovo-unio-psa-u-stan

Ponovo unio psa u stan koji izgleda kao katakomba

- Projekat kućne njege se realizuje u dvije općine, Doboj Istoku i Gračanici. Za sada se brinemo o dvadeset starih, nemoćnih, bolesnih i siromašnih građana. Čuli smo za Fuada Tahirovića. Naša njegovateljica i dvije medicinske sestre će ovog čovjeka obilaziti dva puta sedmično, donositi mu hranu, lijekove.  Pobrinut ćemo se da mu stan uredimo - kaže Beganović.

Odbio ponudu

No, stvari su se iskomplikovale, da bi stan koji i danas izgleda kao katakomba, Tahirovića su planirali na kratko vrijeme izmjestiti u Prihvatni centar „Duje“, ali je tu ponudu on odbio. Tako su otpale sve dobre namjere o uređenju stana i kućne njege. Uz to, Fuad je ponovo nabavio kuče, komšije se boje, da ih neće biti čopor kao ranije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.