LAKTAŠI I BOSANSKA GRADIŠKA Uhapšeno šest osoba zbog ratnog zločina

Akcija SIPA-e po naredbi Tužilaštva BiH

Redakcija

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Laktaša i Gradiške slobode lišili šest osoba zbog ratnog zločina.

Slobode su lišene osobe inicijala D.P. (1959), D.V. (1968), S.Ć. (1968), B.Ć. (1961), M.P. (1970) i R.D. (1966) zbog postojanja osnova sumnje da su u julu 1992. godine na području opštine Sanski Most, počinile krivično djelo iz člana 173. stav (1) KZ BiH „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

Osobe lišene slobode će biti privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da su slobode lišeni osumnjičeni: Drago Predojević, rođen 1959. godine, Dragutin Vukša (1968), Simo Ćurguz (1968), Boško Ćurguz (1961), Miroslav Panić (1970) i Ranko Došenović (1966).

Osobe lišene slobode su pod istragom i osumnjičene su da su u svojstvu pripadnika policije i VRS, na području Sanskog Mosta, u ljeto 1992. godine, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija te počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Navedeni osumnjičeni terete se za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih ozlijeda, žrtvama bošnjačke nacionalnosti, na području Sanskog Mosta u ljeto 1992. godine.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti sprovedeni postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima.

 

 

NA VRH

Podijeli članak na