BIH

Lijanović i saradnici oboljeli u pritvoru KPZ-a Tuzla?!

Potvrđena optužnica, održano i ročište o produženju pritvora

E.Sk

23.12.2015

Nakon što je u petak 18. decembra Kantonalno tužilaštvo TK podiglo optužnicu, sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda Tuzla potvrdio je optužnicu protiv  Jerka Ivankovića Lijanovića (46), Suada Čamdžića (42), Merseda Šerifovića (43) i Stipe Šakića (50) zbog postojanja osnovane sumnje da su  u udruženju, koje je organizirao Lijanović, počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja, a vezano za nezakonitosti prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima na području TK i FBiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

Uporedo sa tim u Kantonalnom sudu Tuzla danas je održano i ročište o produženju mjere istražnog pritvora, a sudeći po navodima advokata optuženih, Lijanović i saradnici su oboljeli u pritvoru KPZ-a Tuzla zbog čega se traži njihovo puštanje na slobodu uz određivanje mjera zabrane.

Jerko Ivanković Lijanović rekao je kako bi mu njegov eventualni ostanak u pritvoru nanio nemjerljivu štetu te da bi to uticalo na dalju egzistenciju njegove porodice.

Odvjetnica Mirna Delalić, koja zastupa optuženig Suada Čamdžića, navela je kako njen branjenik ima stanovitih kardiovaskularnih problema, dok je Mersed Šerifović na ročište stigao uz pomoć štake pored desne noge.

Šerifovičevi njegovi advokati Emin Halilčević, Šaban Mujčinović i Stjepan Ćaćić naveli su njegovo pogoršano zdravstveno stanje te su sudu predložili ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane.

Inače, kantonalni tužitelji Dalibor Bingas i Anela Garčević – Hukić naveli su svoje razloge zbog kojih traže produžavanje pritvora, a između ostalih navedena je i potencijalna opasnost utjecaja na čak 66 predloženih svjedoka.

Odvjetnica Vasvija Vidović, koja brani Jerka Ivankovića – Lijanovića, ukazivala je da se protiv njenog branjenika vode dva postupka na dva suda za isto krivično djelo te je navela kako je riječ o istoj procesnoj situaciji u kojoj se, svojevremeno, našao i nekadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader. Također, navela je kako uz optužnicu nije dobila i dokaze tužiteljstva, a iskazala je sumnju da je sudija za prethodno saslušanje uopšte pročitao optužnicu, koja mu je dostavljena u petak 18. decembra te koja je nakon  dana vikenda potvrđena 21. decembra.

Inače, u optužnici je obrazložena  osnovana sumnja da je Jerko Ivanković Lijanović, kada je preuzeo funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlašćenja,  postupajući suprotno interesima službe i odredbama  zakonske i podzakonske regulative i propisa, organizirao udruženje u kojem su bile njemu odane osobe iz Narodne stranke radom za boljitak  Čamdžić, Šerifović, Šakić i Ajanović.

Radi se isplatama poticajima po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini,  za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

U ovom periodu su, uslovljavanjem poljoprivrednika koji su im isplaćivali polovinu uplaćenih posticaja u gotovini, sebi pribavili  imovinsku korist u iznosu od preko 817.000 KM, te su također, na isti način, pokušavali da uslove poljoprivrednike za iznos od preko 260.000 KM,  na što pojedinci nisu pristajali.

U istom predmetu je ranije Tužilaštvo zaključilo sporazum o priznanju krivnje sa Edinom Ajanovićem., bivšim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TK. Sporazum je prihvatio Kantonalni sud Tuzla te  je donio osuđujuću presudu i izrekao mu kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

U optužnici je predloženo da se pomenutim  produži pritvor te  da im se oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.