BIH

Vijest o presudi Mirzi Hatiću iz prošle godine N1 danas objavio kao ekskluzivnu

Bajata informacija

Redakcija

12.1.2016

Na bh. portalima danas se pojavila vijest da je Općinski sud u Sarajevu Mirzu Hatića osudio na četiri i po godine zatvora jer je počinio krivično djelo iznude i kao organizator grupe počinio krivično djelo krađe te nedozvoljeno posjedovanje oružja i municije.

No, tu ništa ne bi bilo čudno da ta informacija nije stara skoro mjesec i objavljena je u „Dnevnom avazu“ 22. decembra prošle godine.

Vijest se pojavila prvo na N1, a novinari drugih portala su je preuzeli ne provjeravajući njenu aktuelnost.

22

Vijest objavljena 22. decembra 2015. godine na 17. strani "Dnevnog avaza"

Podsjećamo, Hatić se teretio da je sa saučesnicima reketirao Mirzu Dedića, privatnika i predstavnika austrijske firme "Swietelsky", koja je, zajedno s firmom "Alpina Bau", dobila 85 miliona eura vrijedan posao obnove željezničke infrastrukture u BiH.

Presuda je bila rezultat sporazuma koji je Hatić sklopio s Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu. On je za iznudu dobio dvije godine i osam mjeseci, za nedozvoljeno držanje oružja godinu te za udruživanje u grupu radi činjenja krivičnog djela krađa dvije godine zatvora. Tako mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od četiri godine i šest mjeseci.

Istom presudom Hatić se obavezao da će vratiti novac stečen u krivičnim djelima. Tako će Dediću isplatiti 150.000 eura te prodavnici XY 33.864 KM.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.