BIH

CORRIAS: Pravosudini sistem BiH učiniti efikasnijim kroz strukturalni dijalog

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini

Fena

20.1.2016

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Ruggero Corrias razgovarao je danas u Banjoj Luci s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o pravosuđu, ocijenivši da se bh. pravosudini sistem može poboljšati u interesu cijele zemlje.

- Pravi put da se to postigne je put reformi, a ne referendum. Strukturirani dijalog Evropske unije je alat za pronalaženje zajedničkih i efikasnih rješenja i za doprinos povoljnijoj klimi za kredibilno pristupanje EU - smatra ambasador.

Sugovornici su ocijenili pravosudni sistem u BiH nije savršen zbog čega je potrebno učiniti ga funkcionalnim i efikasnim, a za to je, naglasio je Corrias, potrebno pronaći konstruktivna rešenja u okviru strukturiranog dijaloga, dok bi referendum samo doveo do podjele zemlje.

Corrias i Dodik razgovarali su i o evropskom putu te je ambasador izrazio nadu da će Banja Luka nastaviti brzim tempom u provedbi Reformske agende i doprinijeti realizaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU usvajanjem mehanizma koordinacije, saopćeno je danas iz Ambasade Italije u BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.