BIH

INZKO: Poštivanje vladavine prava je od osnovnog značaja za napredak BiH

Visoki predstavnik u BiH

Fena

20.1.2016

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko boravi danas i sutra u posjeti Tokiju, gdje će se sastati sa zvaničnicima Ministarstva vanjskih poslova Japana, uključujući i parlamentarnog zamjenika ministra za vanjske poslove Mikija Yamadu, a predviđeno je i da održi govor na Japanskom institutu za međunarodne odnose.

Kako je Inzko kazao potrebno je poduzeti sve što se može kako bi se pomoglo BiH da postigne odlučan napredak u daljnjem provođenju njenog reformskog programa, te pri tome osigurati i potpuno poštivanje Mirovnog sporazuma, dodajući da je u središtu tih napora poštivanje vladavine prava.

- To je od osnovnog značaja da bi se građanima BiH dala nada da je bolja budućnost apsolutno moguća. Dosta smo napredovali tokom proteklih dvadeset godina, ali moramo ostati angažirani kako bi posao bio završen do kraja. Još uvijek nismo došli do te faze - mišljenja je Inzko.

On je naglasio ulogu Japana kao jednog od najvećih bilateralnih donatora tokom poslijeratne obnove i oporavka BiH, kao i jednog od najvećih donatora Ureda visokog predstavnika (OHR).

Zahvalio je Vladi Japana na nesebičnoj podršci i njenom čvrstom opredjeljenju da pomogne BiH i podrži napore koje međunarodna zajednica poduzima kako bi pomogla u očuvanju trajne stabilnosti i prosperiteta BiH i njenih građana, saopćeno je danas iz OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.