BIH

Dunović i Moore razgovarali o stanju u obrazovanju

Potpredsjednik FBiH posjetio šefa Misije OSCE-a

Fena

20.1.2016

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović posjetio je šefa Misije OSCE-a u BiH Jonathana Moore-a s kojim je razgovarao o stanju u obrazovanju u FBiH kao i o budućoj saradnji na zajedničkim projektima.

Potpredsjednik Dunović istakao je da u ovoj godini planira realizirati aktivnost koja će se ogledati u poboljšanju obrazovanja u Federaciji BiH, posebno se fokusirajući na pitanje „dvije škole pod jednim krovom“.

S obzirom na to da je obrazovanje jedan od prioriteta djelovanja Misije OSCE-a u BiH, potpredsjednik Dunović je predložio zajedničku saradnju u rješavanju nekih od gorućih pitanja na polju obrazovanja u BiH.

Cijeneći dosadašnje napore OSCE-a da ukaže na potrebu da se što prije pronađe trajno rješenje za pitanje „dvije škole pod jednim krovom“, potpredsjednik Dunović je se složio da ovo pitanje treba što prije riješiti.

- Nažalost, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nema direktne ingerencije nad obrazovnim sistemom, ali smatram da svi zajedno možemo učiniti nešto da se kompletan obrazovni sistem ujedini i poboljša. Ne samo da su ove škole neustavne, one nisu dobre za buduće genereracije koje se ovim načinom funkcioniranja obrazovnog sistema, od malih nogu, uče nezajedništvu. Na ovaj način vrši se segregacija i podjela na bilo kojoj osnovi među djecom - istakao je Dunović.

Šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Jonathan Moore kazao je da je spreman na zajedničku saradnju kako bi se pronašla dugoročna rješenja, jer su djeca budućnost Bosne i Hercegovine i svi treba da ulože napore kako bi osigurali prosperitet za svu djecu u BiH.

Istakao je da je u sklopu svojih aktivnosti, u proteklom periodu sa svojim saradnicima posjetio neke od općina i mjesnih zajednica u FBiH u kojima postoje „dvije škole pod jednim krovom“ i naveo da u BiH postoje i pozitivni pomaci o ovom pitanju, i pozitivni primjeri koji pokazuju da lokalne zajednice rade dobre stvari kada su u pitanju izgradnja povjerenja i suživot.

Takav primjer, između ostalih, je i mjesna zajednica Bočinja, koju je zajedno sa svojim kolegama ambasadorima, predstavnicima međunarodne zajednice, posjetio krajem prošle godine.

- Željeli smo skrenuti pažnju i javnosti i međunarodne zajednice na neke uspješne primjere i priče kojih ima u cijeloj BiH. Htjeli smo pokazati da narodi s ovih prostora, u ovom slučaju djeca, mogu funkcionirati u zajedništvu bez obzira na vjeru i naciju - istakao je ambasador Moore.

Potpredsjednik Dunović i ambasador Moore također su dogovorili i buduću saradnju koja će se ogledati u organizovanju posjeta za djecu gradovima širom Bosne i Hercegovine, te će se fokusirati i na podizanje svjesti o problemu „bijele kuge“, odnosno pada nataliteta u našoj zemlji, saopćeno je iz Dunovićevog kabineta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.