BIH

Predstavnici Delegacije EU u BiH i Vlade KS o provođenju Reformske agende

Započeti reformski procesi koji će se nastaviti ove i narednih godina,

Fena

22.1.2016

Predstavnici Delegacija Evropske unije u BiH istakli su na današnjem sastanku s premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem i ministrima Mariom Nenadićem i Jasminom Halebićem da su fokusirani na praćenje aktivnosti iz nekoliko oblasti usvojene Reformske agende, među kojima su ekonomska pitanja, finansije, odnosno bankarski sistem, konkurentnost, socijalna zaštita, te vladavina prava i reforma javne uprave.

Konaković je izjavio da je "vladavina prava ovdje na neki način bila atrofirala".

- Potezi i mjere Vlade i Skupštine KS su kao prvo ojačali sistem i nadležne institucije što je počelo vraćati vjeru u jačanje pravne države i poštivanje zakona. Upošljavanje 20 novih kantonalnih tužilaca, novih 130 kadeta u jedinicama MUP-a, 30 inspektora, sve su to alati i mjere jačanja sistema i to se već osjeti na terenu - istakao je Konaković.

Navedeno je da su već započeti reformski procesi koji će se nastaviti ove i narednih godina, Zakon o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija, koji je trenutno u proceduri, zatim već započeta realizacija sporazuma s IFC Grupacijom Svjetske banke o aktivnostima i izmjenama propisa radi pojednostavljenja i ubrzanja procedura od dobijanja građevinskih dozvola do registracije firmi, te izmjene zakona koji uređuju plaće menadžmenta u javnom i komunalnom sektoru.

Naglašeno je da je nezaobilazno pitanje borba protiv korupcije u svim njenim segmentima, te da je Kanton Sarajevo donošenjem Akcionog plana za borbu protiv korupcije i formiranjem tima za njegovo provođenje pokazao da hoće i zna uhvatiti se u koštac s tim problemom.

Eric Frejabuje iz Odjela za unutrašnje poslove i javnu sigurnost Delegacije EU u BiH i Slavomir Goga iz Političkog odjela su objasnili da kroz obilazak svih kantona Delegacija želi saznati kako i na koji način kantonalni nivoi vlasti provode odrednice i zadatke iz Reformske agende.

Naveli su da im je drago kada vide da je Kanton Sarajevo odmakao najviše u tim procesima, kao i da su reformski procesi u Kantonu Sarajevo konkretni i vidljivi i vjeruju da dobra iskustva odavde mogu biti iskorištena i šire.

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić potcrtao je da Zakonom o državnoj službi u KS i Zakonom o lokalnoj samoupravi žele na najbolji način urediti reformu javne uprave i definiranje nadležnosti lokalnih zajednica i Kantona.

- Neće to biti lak zadatak, ali imamo dovoljno hrabrosti i znanja, samo je pitanje dinamike. Nedostatak koordinacije s višim nivoima vlasti često usporava procese. Pozivamo i vas da pomognete da ti procesi budu lakši i češći, vjerujemo, da bi tada mnoge stvari išle puno brže - rekao je Nenadić, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.