BIH

Edita Đapo i Mirvad Kurić posjetili Zemaljski muzej u Sarajevu

Radni sastanak s direktorom muzeja Mirsadom Sijarićem

Avaz.ba

25.1.2016

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je, s ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvadom Kurićem, posjetila je Zemaljski muzej u Sarajevu, gdje su održali radni sastanak s direktorom ovog muzeja Mirsadom Sijarićem. Na sastanku je razgovarano o trenutnim problemima s kojima se suočava Zemaljski muzej, kao i njegovoj važnosti za razvoj turizma.

- Zemaljski muzej je od izuzetnog značaja za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini. U ovom muzeju pohranjeno je naše kulturno-historijsko blago. Tu se nalazi nakit bosanskih kraljica i kraljeva, što je dokaz državnosti Bosne i Hercegovine i egzistiranja Bosanskoga dvora kao značajnog političkog faktora i u najstarijim vremenima. Bosna i Hercegovina je oduvijek bila središte trgovačkih, poslovnih i političkih zbivanja. U ovoj riznici neprocjenjive vrijednosti svjetski draguljari i juveliri naišli bi na nepresušne izvore inspiracije za izradu savršenih komada nakita i načina obrade plemenitih metala - kazala je ministrica Đapo.

 U Muzeju se nalazi i Sarajevska Hagada, koja je od izuzetnog značaja za proširenje turističke ponude.

- Treba uložiti sve napore da stećci, kao dio kulturno-historijskog naslijeđa srednjovjekovne Bosne i Hercegovine, budu uvršteni na listu UNESCO-a. BiH ima puno toga što sa ponosom moramo promovisati i pokazati svijetu - izjavila je Đapo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.