BIH

KUPRES Učinjene višemilionske štete bespravnom sječom šume

Kuprešani se žale na Bugojance

Al. KAMBER

30.1.2016

U Šumariji Kupres ističu da se još od 1996. godine na područjima Duboka i Javorje bespravno siječe šuma što je, po njima, u posljednje vrijeme kulminiralo. Trupci se, po njihovim saznanjima, voze u pravcu sela Ivica, Planinica i Bunta, koja se nalaze na području općine Bugojno.

Ističu kako ih najviše zabrinjava to što su pričinjene štete u vidu narušavanja stabilnosti i stvaranje jezgri za žarišta potkornjaka, čime bi moglo doći u pitanje zdravstveno stanje šuma većeg dijela Šumsko gospodarskog područja Kupreško.

Do sada, kako navode, nisu pomogle ni inspekcije, ni sastanci, ni neprekidna dežuranja na tom terenu, a dodaju i da pilane u navedenim selima nisu stavljene pod kontrolu, da su sredstva rada za bespravnu sječu i dalje u funkciji, te da se većina počinitelja ne kažnjava. Stoga se u Šumariji Kupres pitaju kako je moguće da se tolike količine drveta od 1996. godine do danas, a smatraju da se radi o najmanje desetak hiljada kubika, posijeku, te privuku do pilana gdje se propilaju i transportiraju do krajnjeg korisnika, dok su počinioci još uvijek na slobodi, nastavljajući svoj posao bez većih prepreka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.