BIH

Predložen pritvor i mjere zabrane za osumnjičene za ratne zločine na području Čapljine

Uhapšeni od strane policijskih službenika SIPA-e

Autor:A. Vr.

2.2.2016

 

Nakon ispitivanja osumnjičenih lica, koji su jučer uhapšeni od strane policijskih službenika SIPA-e te predata tužiocu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, postupajući tužilac je uputio Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera pritvora za tri osumnjičena lica, a za dva osumnjičena lica prijedlog za određivanje mjere zabrane.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana upućen je Sudu BiH za osumnjičene:

- Hrstić Miroslava (1949) iz Ljubuškog,
- Medić Ivana (1952) iz Ljubuškog, i
- Nogolice Miljenka (1962) iz Čapljine.

Mjera pritvora, prema osumnjičenim, predložena je iz razloga opisanih članom 132. stav 1. tačka a) i b) Zakona o krivičnom postupku BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Za osumnjičene Martinović Jadranka (1968) iz Širokog Brijega i Rajič Tonće (1971) iz Mostara, upućen je prijedlog za određivanje mjere zabrane. 

Tužilaštvo predlaže da Sud BiH osumnjičenimа izrekne mjere zabrane iz razloga opisanih odredbom člana 126. i člana 126a. stav 1. tačka c) i d), člana 126.b) i 126. c) Zakona o krivičnom postupku BiH, odnosno predložene su mjere zabrane napuštanja boravišta uz privremeno oduzimanje putnih isprava, zabrana izdavanja novih putnih isprava i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice (zabrana putovanja), zabrana sastajanja sa određenim licima (međusobno i sa svjedocima u predmetu Tužilaštva BiH), kao i obaveza da se osumnjičeni Rajič Tonćo povremeno javlja određenom državnom organu. 

Prijedlog za određivanje mjere pritvora i mjera zabrane upućen je Sudu BiH, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.