BIH

Vakcinacija i mjere higijene najbolja zaštita od gripe

Podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Fena

2.2.2016

Ove godine, sezona gripe u Federaciji BiH (2015./2016.) kasni u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima koji su prispjeli iz svih kantona u Federaciji BiH, stopa posjeta ordinacijama zbog oboljenja sličnih gripi još je niža u odnosu na isti period prošle sezone gripe (sezona 2014./2015.).

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH potvrđeno je da je oboljenja slična gripi prijavilo sedam od deset kantona u Federaciji BiH.

- Svake sedmice registrira se nekoliko stotina oboljelih od oboljenja sličnih gripi. Obolijevaju svi, najčešće djeca školske dobi, a u porastu je broj oboljelih i u drugim dobnim skupinama, osim dobne skupine starijih od 65 godina gdje se registrira najmanji broj oboljelih - navodi se.

Registriran je nešto veći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija (viroze, upale grla, bronhitis).

Sredinom januara registrirane su i teške akutne respiratorne infekcije, pacijenti s povišenom tjelesnom temperaturom, kašljem, otežanim disanjem, koji zahtijevaju hospitalizaciju i koji u svojoj historiji bolesti imaju već neko oboljenje (srčani bolesnici, astmatičari, dijabetičari...).

- Zavod je zaprimio tri takve prijave. Smrtni slučajevi nisu prijavljeni. Slična situacija je i u Europi. Aktivnost gripe u evropskoj regiji je na niskoj razini u većini država koje prijavljuju gripu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Evropskom centru za zarazne bolesti, dok manji broj država prijavljuje srednju aktivnost - navedeno je.

U uzorcima koji se testiraju na virus gripe i kod nas kao i u drugim državama Europe, prevladava virus gripe tip A H1N1 pdm09, virus sezonske gripe.

- Registrirani su i virus tip AH3N2 kao i virus tip B, virusi koji su također predviđeni da će biti u cirkulaciji u ovoj sezoni gripe. Ti virusi se nalaze u kompoziciji vakcine protiv gripe koja je preporučena, za ovu sezonu - preciziraju iz Zavoda.

U sjevernoj hemisferi, zima je vrijeme za gripu, ali tačno vrijeme i trajanje sezone gripe varira. Nekad započne u oktobru, nekad kasnije, ali najveća aktivnost se registrira u periodu decembar - februar, a može trajati i do maja.

- U Federaciji BiH gripa zauzima prvo mjesto na listi vodećih zaraznih oboljenja. Svakako da nema mjesta za strah i paniku. Ono što treba poduzeti su preventivne mjere zaštite, vakcinacija na prvom mjestu, a svakako i mjere opće i osobne higijene - saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Pojašnjavaju da je „virus gripe tip A H1N1 pdm09-virus (za koji se veže termin svinjska gripa) virus sezonske gripe".

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.