BIH

Muamer Zukorlić zamrznuo funkciju muftije, ide u politiku

Bit će nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka

(A.U.)

7.3.2016

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji prihvatio je zahtjev Muamera Zukorlića da mu funkcija muftije sandžačkog bude u statusu mirovanja u narednom periodu, jer će on na predstojećim izborima biti nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS).

- U prošlosti smo napravili jako dobar sistem IZ i vjera i muslimani više nisu ugroženi s te strane. Obrazovno-vaspitni i kulturni sistemi su nam stabilni, ali Bošnjake trenutno ugrožava politički sektor i s te strane smo jako ugroženi. Moralna iopštecivilizacijska obaveza mi je da iskustvo i znanje stavim na raspolaganju narodu – rekao je Zukorlić na konferenciji u Mešihatu.

On je dodao da mu je to posljednja konferencija u tom vjerskom objektu i da će sljedeću održati kao nosilac liste za predstojeće izbore i da će na njoj predstaviti svoju političku platformu.

- Očekujem podršku i drugih partija, organizacija, udruženja i uglednih pojedinaca. Sve što radim, radim iskreno i ozbiljno, ako me narod izabere za poslanika ili odbornika to ću u narednom periodu i biti – kazao je Zukorlić.

On je 2012. godine učestvovao na predsjedničkim izborima u Srbiji, kada je kao lider ove vjerske zajednice osvojio 1,39 posto glasova.

Umjesto Zukorlića, funkciju muftije sandžačkog u narednom periodu će obavljati Abdurahman Kujević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.