BIH

Bivši direktor Ureda za veterinarstvo BiH Drago Nedić oslobođen krivice za nesavjestan rad

Sud Bosne i Hercegovine donio pravosnažnu odluku

Fena

8.3.2016

Sud Bosne i Hercegovine Dragu Nedića pravosnažno je oslobodio krivice za nesavjestan rad u vrijeme dok je bio direkor Ureda za veterinarstvo BiH.

Nedić je oslobođen krivice da je u periodu od 2008. do 2011. godine, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, donio odluke o nabavci goriva, osiguranju vozila te korištenju internet usluga u vrijednosti oko 78.400 KM i tako onemogućio drugim ponuđačima da učestvuju u postupku.

Sudija Redžib Begić je rekao da su ugovori o nabavci goriva, osiguranju vozila i pružanju internet usluga 2008. godine potpisani s dobavljačima iz ranijih godina bez provođenja postupka nabavke. On je kazao da je bila raspisana nabavka za gorivo, ali je poništena jer je broj pristiglih ponuda bio manji od tri.

Sudija je naveo da su te godine ostali postupci nabavki provedeni u skladu sa zakonom. Dodao je kako je Nedić počeo raditi u februaru 2008. godine, a da je plan javnih nabavki za tu godinu trebao biti donesen 2007. godine.

- Takvo postupanje ne doseže prag očigledne nesavjesnosti - rekao je Begić.

U prvostepenom postupku Nedić je bio osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, a presuda je ukinuta nakon što su uvažene žalbe odbrane.

Nedića je Sud BiH u martu prošle godine već oslobodio krivice da je kao direktor Ureda za veterinarstvo BiH zloupotrijebio položaj tako što je prekršio zakon 2009. godine prilikom nabavke informatičke i kompjuterske opreme. U optužnici je bilo navedeno da je ugovor vrijedan oko 408.000 KM sklopljen sa firmom ''SK Tradeing'', a da je za oko 96.000 KM premašena stvarna cijena.

Nedić je danas direktor Veterinarskog instituta Republike Srpske ''Vaso Butozan'', javio je BIRN - Justice Report.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.