BIH

U Brezi održan 7. sastanak UO Saveza udruženja poslodavaca ZDK

Domaćin novoformirano udruženje

D. Pa.

11.3.2016

U Brezi je održan sedmi sastanak Upravnog odbora Saveza udruženja poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona, kome je domaćin bio novoformirano Udruženje poslodavaca „Breza“.
 
Na sastanku je, između ostalog, Savez udruženja poslodavaca ZDK pozdravio ostvarenu saradnju sa JU Služba za zapošljavanje ZDK. Naime, u mjesecu februaru JU Služba za zapošljavanje ZDK je u saradnji sa Savezom udruženja poslodavaca ZDK održala Prezentaciju pet programa poticajnih mjera zapošljavanja u općinama Zeničko-dobojskog kantona. Povodom aktuelnih programa poticanja zapošljavanja, Savez udruženja poslodavaca ZDK je zauzeo stav da prilikom dodjele sredstava iz programa poticanja zapošljavanja ne smije biti diskriminacije poslodavaca po granama privrednih djelatnosti.

- Savez udruženja/udruga poslodavaca ZDK je uzeo učešće u Javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o poticanju razvoja male privrede u ZDK kroz izradu vlastitih primjedbi, prijedloga i sugestija na Nacrt pomenutog Zakona. Očekujemo da naše primjedbe na Nacrt ovog Zakona budu unesene u konačni tekst Zakona o poticanju razvoja male privrede u ZDK – istaknuto je na sastanku.
 
Osim toga, podsjetili su kako je proteklog mjeseca u BiH održan seminar na temu društveno – socijalnog dijaloga sa praksama iz Kraljevine Holandije. Svoja iskustva u ovoj oblasti prenijeli su predstavnici poslodavaca i sindikata iz Kraljevine Holandije. Upravni odbor Saveza bio je prilika da se usvojena znanja sa seminara o društveno – socijalnom dijalogu u Kraljevini Holandiji prenesu općinskim udruženjima poslodavaca sa područja ZDK. 

Na samom kraju sastanaka zaključeno je da se u narednom periodu pokrene Inicijativa za izmjenu i dopunu Zakona o radu FBIH, u dijelu „reprezentativnost na strani udruženja poslodavaca“.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.