BIH

SREBRENICA Počela primjena ljekovitih voda Crnog Gubera

Prezentacija izvorišta

Autor:S. Sm.

12.3.2016

Uz podršku Turističke organizacije, Doma zdravlja, Odbora za zdravlje Općine Srebrenica i načelnika Ćamila Durakovića, danas je  na izvoru Malog Gubera organizovana prezentacija  ljekovitih srebreničkih voda.

O značaju i ljekovitom svojstvu Guberovih voda govorio  Srebreničanin doktor Almir Pašagić, koji je magistrirao na ovdašnjim ljekovitim vodama, kazavši da Guberove ljekovite vode imaju veliki značaj u liječenju anemije i drugih bolesti, te se isključivo koriste uz preporuku ljekara, a ne kako su dosada koristili neki pacijenti.  jer je na takav način vrlo štetno konzumirati ove ljekovite vode. 

Upotreba vode Crnog Gubera za poboljšanje krvne slike u Srebrenici će početi naredne sedmice. Voda će se konzumirati u ovdašnjem Domu zdravlja uz ljekarske nalaze i praćenje stanja pacijenta. Svake subote u srebreničkom Domu zdravlja pacijentima će biti na raspolaganju jedan ljekar, koji će uz laboratorijske nalaze određivati dozu dnevne upotrebe vode Gubera, te pratiti reakcije liječenja. Medicinski tim Doma zdravlja činit će doktor Almir Pašagić, Radomir Pavlović i medicinski tehničar Suljo Čakanović.

 Ova praksa trajat će do početka rada Banje Guber, koja će imati stručnu medicinsku ekipu za liječenje malokrvnosti i drugih bolesti Guberovim vodama. Početak upotrebe Guberovih voda itekako će u ovoj godini poboljšati turističku posjetu i broj noćenja u ovom gradu. Ovaj projekt podržava Općina Srebrenica.

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.