BIH

Bakir Izetbegović i SDA predložili podjelu Mostara po Tuđman-Brajković principu

Mostar bi mogao postati Istočni i Zapadni Berlin 21. vijeka

Redakcija

13.3.2016

Sada je i definitivno. Stranka demokratske akcije predložila je podjelu Mostara i to na dvije općine. Upravo onako kako je to nekada tražio poslijeratni HDZ predvođen Franjom Tuđmanom i Matom Bobanom, pišu vijesti.ba. 

U tom periodu SDA se zalagala za jedinstveni i ravnopravan Mostar. Danas su se stvari potpuno preokrenule. Podjela Mostara, stvoriće pretpostavke i za podjelu Federacije i na koncu države Bosne i Hercegovine.

U prijedlogu SDA koji je ugledao svjetlo dana Mostar bi se podjelio na dvije općine. Svaka od općina bi kontrolisala svoj teritorij, novac, i građevinske resurse. Postojao bi i formalno, po prijedlogu SDA, gradski budžet koji bi praktično bio prosti zbir općinskih budžeta te još simbolični iznos novca potreban za održavanje u životu gradske administracije.

"U okviru zakonom utvrđenog teritorija Grada Mostara uspostavljaju se dvije gradske općine. Gradska općina Stari grad nastaje i sastoji se od gradskih područja: Sjever, Stari grad, Jugoistok i Središnja zona. Gradska općina Novi grad se sastoji od gradskih područja: Zapad, Jugozapad i Jug,“ navodi se u prijedlogu SDA za Mostar.

Ovaj prijedlog SDA identičan je prijedlogu kojeg su nekada nudili Franjo Tuđman, Mate Boban, Mijo Brajković, Gojko Šušak i drugi HDZ-ovi prvaci. Danas je to prijedlog lokalne SDA koji ima podršku lidera stranke Bakira Izetbegovića.

"Unutar toga formirala bi se jedinica koja bi pomogla Bošnjacima, odnosno Hrvatima da imaju dio lokalne samouprave za koji su zainteresirani koji je prihvatljiv vjerujem i HDZ-u i SDA,“ izjavio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Izetbegović očigledno zaboravlja da Mostar i građani Mostara nisu samo SDA i HDZ. Na to su ga upozorili i iz opozicije.

"Takav Mostar postao bi Istočni i Zapadni Berlin 21.vijeka i bio bi to jedini grad u Evropi koji je formalno podijeljen po etničkom principu,“ smatraju iz SDP-a.

"Pozivamo sve stranke, udruge i građane na stvaranje patriotskog bloka koji će se boriti protiv ovakve politike, koja je nastavak rata drugim sredstvima. Još jednom napominjemo i obraćamo se onima koji ne učestvuju u procesima odlučivanja, a imaju uporište u pripadnosti gradu Mostaru kao obični građani, da ne dozvolimo da podijele Mostar,“ saopćeno je iz DF-a.

HDZ mudro poručuje kako neće prihvatiti prijedlog SDA. U kasnijim će se to pregovorima, sasvim je izvjesno desiti, s obzirom da će HDZ ovu smišljenu ponudu iz SDA iskorisiti i da kroz Izborni zakon podjeli kako Mostar, tako i Federaciju i na taj način dobiju i definitivno na poklon treći entitet.  Svjedoči tome i svojevrsno likovanje HDZ BiH na prijedlog SDA.

"Prijedlozi koji dolaze od SDA su u svakom slučaju podjela grada na dvije općine,“ ustanovila je Borjana Krišto, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

To bi u konačnici značilo - dva Mostara, tri Bosne i Hercegovine, i toga su lokalna SDA i Izetbegović potpuno svjesni. Takav scenarijo bi mogla spriječiti druge stranke. Stavovi SDP, DF, Stranke za BIH i BPS-a već su poznati - neće podržati podjelu Mostara. Još se čeka stav SBB-a bez čijih ruku niti jedan prijedlog nema šansu. Iz izvora bliskih ovoj stranci saznajemo da podjela i pravljenje fildžan države nikada neće dobiti podršku Fahrudina Radončića.Također i međunarodna zajednica protiv je nacionalne podjele grada, a u cijeloj priči ne treba zaboraviti, iako to mnogi rade i treću stranu Neretve - srpski narod koji bi ovim prijedlogom SDA definitivno nestao s mape Mostara. Od zabrinjavajućeg prijedloga SDA još više brine šutnja mostarske akademske zajednice, boraca i  uglednih Mostaraca koji svojom šutnjom dozvoljavaju lokalnim političkim maloumnicima da zbog sitnih interesa zauvijek ostave pola Mostara u getu, onima koji umjesto da se bore za zajedničko upravjaje gradom, po svaku cijenu žele njegovu podjelu. Na zabrinjavajući izostanak reakcije upozorili su i iz DF.

"Čudi nas potpuni izostanak reakcije građana, većine intelektualaca, nevladinog sektora i ostalih političkih stranaka,“ smatraju u ovoj stranci.

Priča o Mostaru, očigledno, tek počinje. pišu vijesti.ba. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.